Princ Najef novi prestolonaslednik

Najef, ki velja za bolj konservativnega od 87-letnega kralja, se sicer označuje za vojaka pod poveljstvom saudskega monarha.

Objavljeno
29. oktober 2011 17.54
Posodobljeno
29. oktober 2011 18.02
Z. R.
Z. R.
Saudski kralj Abdulah je po nedavni smrti princa Sultana bin Abdula Aziza za novega prestolonaslednika imenoval 78-letnega princa Najefa bin Abdula Aziza, ki je tako kot pokojnik kraljev polbrat. Najef, ki že skoraj štiri desetletja zaseda položaj notranjega ministra, je že pred tem veljal za najverjetnejšega Sultanovega naslednika. Princ Najef bo glede na kraljevi odlok postal tudi novi premier, medtem ko za zdaj še ni jasno, kdo bo zasedel položaj obrambnega ministra, ki ga je doslej zasedal Sultan. Saudski kralj ima že 87 let in je na okrevanju po tretji operaciji na hrbtenici v manj kot letu dni.

Najef, ki velja za bolj konservativnega od 87-letnega kralja, se sicer označuje za vojaka pod poveljstvom saudskega monarha. V zadnjih letih mu je uspelo zatreti več terorističnih mrež v državi, zaradi česar so ga na Zahodu zelo hvalili. Od leta 2001 naj bi po navedbah notranjega ministrstva zaradi domnevnih povezav z Al Kaido aretirali več kot 11.000 ljudi. Vendar so ga tudi močno kritizirali po nekem intervjuju leta 2002, v katerem je izjavil, da so sionisti, misleč na Jude, pridobili zaradi atentatov 11. septembra 2001, ker se je tedaj svetovno javno mnenje obrnilo proti islamu in Arabcem. Znano pa je tudi, da je zelo proti večji odprtosti ultrakonservativne kraljevine, pri čemer je nasprotoval celo nekaterim Abdulahovim ukrepom, saj je med drugim v intervjuju leta 2009 poudaril, da sam ne vidi potrebe, da bi lahko ženske volile ali sodelovale v saudski politiki. Vendar po prvih ocenah kljub temu ni pričakovati, da bi kot kralj odpravil nekatere Abdulahove reforme.

Princ Sultan, ki je bil star 86 let, je umrl prejšnji teden. Od sredine junija je bil na zdravljenju v ZDA. Julija je bil operiran, vendar od takrat niso objavili nobenih informacij o njegovem zdravstvenem stanju. Na njegovem pogrebu v torek se je zbralo več kot sto voditeljev in dostojanstvenikov iz celotne bližnjevzhodne regije.