Pripadniki ZN obtoženi zlorab sudanskih otrok

Pripadniki osebja in mirovnih sil ZN na jugu Sudana naj bi spolno nadlegovali otroke, nekatere stare le 12 let, poroča britanski časnik Daily Telegraph.

Objavljeno
03. januar 2007 08.55
Posodobljeno
03. januar 2007 08.55
Mirovne sile ZN so pripravljene
London/new York - Pripadniki osebja in mirovnih sil ZN na jugu Sudana naj bi spolno nadlegovali otroke, nekatere stare le 12 let, v svoji današnji izdaji poroča britanski časnik Daily Telegraph. V ZN, ki imajo na omenjenem območju okoli 10.000 svojih pripadnikov, obtožb še niso želeli komentirati, še piše časnik.

Zlorabe so se domnevno začele, ko so pripadniki ZN pred dvema letoma prišli na območje, da bi pomagali pri obnovi po 23-letni državljanski vojni, prve obtožbe o zlorabah pa so se pojavile že po nekaj mesecih, medtem ko so v ZN leta 2005 pripravili interno poročilo o obtožbah.

Novinarji časnika so na jugu Sudana zbrali pričevanja več kot 20 žrtev, ki opisujejo, da so pripadniki sil ZN otroke prisilili v spolne odnose. Žrtev bi lahko bilo več sto, še ugotavlja časnik.
Tudi sudanska vlada, ki ni naklonjena namestitvi sil ZN v zahodni sudanski pokrajini Darfur, je zbrala dokaze, vključno s posnetki, delavcev ZN med spolnimi odnosi s tremi deklicami.

Največ žrtev v južnem Libanonu, DR Kongu, na Haitiju, v Sudanu in Afganistanu

Predsednik sindikata osebja Združenih narodov (ZN) Stephen Kisambira je dejal, da je leta 2006 med opravljanjem svojega dela na terenu umrlo 22 pripadnikov ZN, predvsem v južnem Libanonu, DR Kongu, na Haitiju, v Sudanu in Afganistanu. Kisambira je države članice ZN pozval, naj storijo več za preprečevanje takšnih dejanj in bolj učinkovito kaznujejo storilce. Leta 2006 je bilo za osebje ZN vseeno manj usodno kot lepo poprej, ko so zabeležili 35 smrti pripadnikov ZN.

V času mesec dni trajajoče vojne med Izraelom in šiitsko milico Hezbolah je v južnem Libanonu umrlo ali bilo ranjeno 16 pripadnikov ZN. Najbolj tragičen dogodek je bil 25. junija, ko je izraelsko letalo napadlo opazovalno točko ZN, zaradi česar so umrli štirje opazovalci ZN iz Kitajske, Avstrije, Kanade in Finske.

Pripadniki Gospodove osvobodilne armade (LRA) iz Ugande so obtoženi umora osmih pripadnikov mirovnih sil iz Gvatemale v operaciji MONUC v DR Kongu, kar se je zgodilo januarja 2006. Poleg umorov prihaja tudi do številnih kršitev neodvisnosti mednarodnega osebja. V Eritreji so jih n. pr. nekaj časa zaprli, potem pa tudi izgnali iz države.