Pripadniki ZN obtoženi zlorab sudanskih otrok

Pripadniki osebja in mirovnih sil ZN na jugu Sudana naj bi spolno nadlegovali otroke, nekatere stare le 12 let, poroča britanski časnik Daily Telegraph.

Objavljeno
03. januar 2007 10.36
London - Pripadniki osebja in mirovnih sil ZN na jugu Sudana naj bi spolno nadlegovali otroke, nekatere stare le 12 let, v svoji današnji izdaji poroča britanski časnik Daily Telegraph. V ZN, ki imajo na omenjenem območju okoli 10.000 svojih pripadnikov, obtožb še niso želeli komentirati, še piše časnik.

Zlorabe so se domnevno začele, ko so pripadniki ZN pred dvema letoma prišli na območje, da bi pomagali pri obnovi po 23-letni državljanski vojni, prve obtožbe o zlorabah pa so se pojavile že po nekaj mesecih, medtem ko so v ZN leta 2005 pripravili interno poročilo o obtožbah.

Novinarji časnika so na jugu Sudana zbrali pričevanja več kot 20 žrtev, ki opisujejo, da so pripadniki sil ZN otroke prisilili v spolne odnose. Žrtev bi lahko bilo več sto, še ugotavlja časnik.
Tudi sudanska vlada, ki ni naklonjena namestitvi sil ZN v zahodni sudanski pokrajini Darfur, je zbrala dokaze, vključno s posnetki, delavcev ZN med spolnimi odnosi s tremi deklicami.