Pripravlja Izrael jedrski napad na Iran?

Izrael je pripravil načrte za uničenje objektov za bogatenje urana v Iranu. Kot poroča britanski časnik Sunday Times, naj bi šlo za taktični jedrski napad z uporabo manjših atomskih bomb.

Objavljeno
07. januar 2007 17.14
Izraelska politika premiera Ehuda Olmerta do tega vprašanja se ni spremenila - Izrael Irana ne namerava napasti vojaško
Teheran - Izrael je pripravil načrte za uničenje objektov za bogatenje urana v Iranu. Kot poroča britanski časnik Sunday Times, naj bi šlo za taktični jedrski napad z uporabo manjših atomskih bomb. Neimenovani visoki izraelski predstavnik je poročanje časnika že zavrnil kot "absurdno", Teheran pa je v odzivu posvaril, da bo vsak morebitni napadalec napad na Iran zelo hitro obžaloval.

Sunday Times se sklicuje na več izraelskih vojaških virov, ki naj bi povedali, da se za napad urita dva eskadrona izraelskih letalskih sil. Šlo naj bi za en napad. Načrti naj bi predvidevali taktični napad, v katerem bi uporabili konvencionalne lasersko vodene rakete, s katerimi bi odprli "predore" v ciljih, nato pa naj bi nanje odvrgli "manjše atomske bombe" s silo, enakovredno petnajstini sile bombe, ki so jo odvrgli na Hirošimo.

Glavne tarče so objekti iranskega jedrskega programa

Tri glavne tarče napada naj bi bili objekt za bogatenje urana v Natancu, objekt za predelavo urana blizu Isfahana in reaktor na težko vodo v Araku. Vsi trije ležijo južno od Teherana. "Takoj ko bodo prižgali zeleno luč, bo napad stekel in iranski jedrski načrt bo uničen," naj bi povedal eden od neimenovanih izraelskih virov.

Po navedbah Sunday Times judovska država o jedrskem napadu razmišlja, ker napad s konvencionalnim orožjem po mnenju izraelskih vojaških poveljnikov ne bi zadostoval za uničenje dobro zaščitenih iranskih objektov. Jedrsko orožje, uporabljeno v napadu, naj bi razneslo globoko pod zemljo.

Cilj Izraela naj bi bil preprečiti "drugi holokavst"

Izraelski piloti naj bi po poročanju Sunday Timesa v minulih tednih opravili polete na Gibraltar, da bi se izurili za 3220 kilometrov dolgo krožno pot proti iranskih ciljem. Izrael naj bi izdelal tri načrte poti, med drugim prek Turčije. Po poročanju Sunday Timesa naj bi bil cilj izraelskih načrtov preprečiti "drugi holokavst".

Načrti so sicer podobni tistim, o katerih naj bi glede na poročanje revije New Yorker aprila lani razmišljale ZDA. Bela hiša je takrat članek raziskovalnega novinarja Seymoruja Hersha označil kot "slabo obveščen".

Izrael: Absurdne govorice

V Izraelu so poročanje Sunday Timesa danes že označili za absurdno. "To so absurdne informacije v časniku, ki se je že v preteklosti izkazal s senzacionalističnimi naslovi, ki na koncu niso imeli nobenih posledic," je povedal neimenovani izraelski vir. "Izraelska politika od tega vprašanja, ki jo je priporočil nekdanji premier Ariel Šaron, sledi pa ji njegov naslednik Ehud Olmert, se ni spremenila in Izrael Irana ne namerava napasti vojaško," je dodal.

Izraelski minister za imigracije Zeev Boim pa je navedbe v britanskem časniku, ki je sicer leta 1986 prvi razkril, da ima Izrael jedrsko orožje, označil za "govorice". Dodal, je da "je za Izrael bolje, da ostane v ozadju in podpira mednarodna prizadevanja za preprečevaje iranskega jedrska programa."

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini pa je v odzivu dejal, da "vsakršno dejanje proti islamski republiki ne bo ostalo brez odgovora in agresor bo zelo hitro obžaloval tovrstno dejanje". "Do tega prihaja po priznanju izraelskega premiera, da izraelski režim poseduje jedrsko orožje," je dodal Hoseini, ki je imel pri tem v mislih lanski očitni Olmertov spodrsljaj, ki je končal desetletje dolg uraden molk judovske države glede njenega jedrskega programa.