Pripravljeni na vojno

Iran sporoča, da je pripravljen tako na pogajanja kot na vojno z ZDA. Medtem je ameriški časnik razkril, da je bila večina obveščevalnih podatkov, ki so jih ZDA o Iranu posredovale IAEA, napačnih.

Objavljeno
25. februar 2007 14.35
Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes izjavil, da “Iran nima vzvratne prestave” na poti k polni osvojitvi znanja in tehnologije za izdelavo jedrskega goriva.

Namestnik iranskega zunanjega ministra pa je danes dejal, da je Teheran pripravljen na kakršenkoli scenarij v vlogi jedrske sile proti Zahodu. “Pripravili smo se tudi na vojno. In nadaljevanje pogajanj z Združenimi narodi ne bo ustavilo jedrskih prizadevanj Irana,” je na konferenci v Isfahanu izjavil Manouchehr Mohammadi, eden izmed namestnikov zunanjega ministra.

Iranski zunanji minister Manušer Motaki se je danes odzval na zadnje izjave ameriškega podpredsednika Dicka Cheneya, ki je svaril o možnosti napada na Iran. “ZDA po našem mnenju niso zmožne vstopiti v še eno vojno, poleg vojne, ki jo vodijo v Iraku in Afganistanu,” je izjavil Motaki in predlagal: “Edini način za razrešitev spora so pogajanja in dialog. Zato želimo, da se o tem skupaj pogovorimo na srečanju v Londonu.”

LA Times: Večina podatkov napačnih

Večina obveščevalnih podatkov glede iranskega jedrskega programa, ki so jih ZDA posredovale Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA), je bilo napačnih, je v soboto poročal časnik The Los Angeles Times na svoji spletni strani. "Od leta 2002 so se praktično vse informacije, ki smo jih dobili, izkazale za napačne," je za časnik razkril neimenovani diplomat IAEA.

.Časnik, ki se sklicuje na neimenovane vire pri IAEA, ameriške in druge zahodne obveščevalne službe agenciji posredujejo podatke o Iranu od leta 2002, vendar noben od teh podatkov ni pripeljal do jasnih dokazov o tem, da naj bi islamska republika razvijala jedrsko orožje.

Predstavniki ZDA sicer po tihem priznavajo, da je večina njihovih podatkov o iranskem jedrskem programu dvomljivih, pomanjkljivih ali težko dokazljivih.

Pakistanski dokument

IAEA pa ima glede iranskega jedrskega programa lastne skrbi. Njeni inšpektorji so namreč novembra 2005 v Teheranu naleteli na 15 strani dolg dokument, ki je pojasnjeval postopek predelave visoko obogatenega urana v konfiguracijo, kakršna tvori jedro jedrske bombe. Kot so povedali v Iranu, je dokument prišel iz Pakistana, ki že ima jedrsko orožje, vendar iranske oblasti predstavnikom IAEA niso dovolile, da bi kopijo dokumenta odnesli s seboj v podrobno analizo.

Manj prepričljivi pa so za agencijo "dokazi", ki so jim jih posredovale ZDA, pridobljeni iz nekega ukradenega prenosnega računalnika. Gre za načrte za takšno nadgradnjo balističnih raket, ki omogoča, da te rakete nosijo jedrske konice, in za druge dokumente, povezane s postopkom izdelave jedrske bombe. Vendar so omenjeni dokumenti napisani v angleščini in ne v farsiju, zato v IAEA niso prepričani o njihovem izvoru.

Iranski vesoljski program: V vesolje poletela prva iranska raketa

Iran je v vesolje uspešno izstrelil svojo prvo raketo, je danes poročala iranska državna televizija. Kot so pojasnili, je raketa v vesolje ponesla raziskovalni material za ministrstvi za znanosti in obrambo.

Natančnejša vsebina tovora prve rakete, ki so jo zgradili v Iranu, ni znana, njena gradnja pa je po navedbah iranske televizije potekala v iranskem centru za vesoljske raziskave. Potrebne preizkuse pred izstrelitvijo so opravili v skladu z mednarodnimi pravili, še poročajo.

Iran v zadnjih letih oblikuje lastni vesoljski program, v okviru katerega so oktobra 2005 s pomočjo ruske rakete v vesolje že izstrelili satelit ruske izdelave. Satelit, imenovan Sina 1, ki naj bi bil namenjen raziskavam in telekomunikaciji, je doslej edini iranski satelit v orbiti, vendar v prihodnjih treh letih v tej državi načrtujejo izstrelitev še štirih satelitov.

Priprava z raketami

Iranski vojaški strategi so pokomentirali zadnja dogajanja v iranskih vojaških pripravah, med katere sodi več uspešnih testnih izstrelitev raket v tem mesecu. Zadnja izstrelitev je tako povsem v luči priprave Irana, da se zoperstavi kakršnemukoli napadu, pravijo.

Tehnologijo, s katero je Iran izstrelil raketo v vesolje je možno uporabiti tudi za medcelinske balistične izstrelke. Teheran trdi, da lahko najzmogljivejša iranska raketa doseže cilj v oddaljenosti 2.000 kilometrov.