Priprli Miloševićevega sodelavca Kertesa

Srbska policija je priprla nekdanjega direktorja carinske uprave Mihalja Kertesa, proti kateremu je posebno tožilstvo podalo obtožnico zaradi prenosa denarja na Ciper.

Objavljeno
17. marec 2007 13.57
Milošević in Kertes
Beograd - Srbska policija je priprla nekdanjega direktorja carinske uprave Mihalja Kertesa, proti kateremu je posebno tožilstvo za boj proti organiziranemu kriminalu v torek podalo obtožnico zaradi prenosa denarja na Ciper v obdobju zdaj že pokojnega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića. Obtožnica je prvotno veljala za štiri osebe, vključno z Miloševičem. V četrtek je umrl Jovan Zebić, četrtemu obtožencu, Nikoli Šainoviću pa sodijo v Haagu.

Vzpon 60-letnega Kertesa se je začel leta 1989, ko ga je Milošević imenoval za člana predsedstva Srbije. Štiri leta pozneje je postal pomočnik jugoslovanskega notranjega ministra. Širša javnost si ga je najbolj zapomnila kot direktorja jugoslovanske carinske uprave v času od 1994 do političnega preobrata v Srbiji oktobra 2000. Takrat so oboroženi nasprotniki Miloševićevega režima dobesedno okupirali carinsko upravo in nagnali Kertesa, ki ga mediji zdaj obdolžujejo, da je dan poprej sežgal poslovno evidenco o skladiščenju carinskega blaga.

Nove oblasti, ki jih je poosebljal leta 2003 umorjeni premier Zoran Djindjić, so proti Miloševiću in omenjeni trojki že spomladi 2001 začele kazensko preiskavo zaradi domnevnih finančnih malverzacij. Pozneje naj bi se pokazalo, da so postopek izrabile predvsem zaradi aretacije Miloševića oziroma njegove poznejše izročitve haaškemu sodišču 28. junija, kajti preiskava je kmalu utonila v pozabo. Okrožno sodišče v Beogradu je šele 3. maja lani sporočilo, da jo je končalo in da je zadevo predalo okrožnemu javnemu tožilstvu.

Operacija Ciper

Kot so poročali beograjski mediji, je tožilstvo pritrdilo navedbam kazenske ovadbe iz leta 2001 in izsledkom poznejše preiskave, po katerih naj bi omenjena četverka državo oškodovala za 1,8 milijard takratnih jugoslovanskih dinarjev in 200 milijonov nemških mark, ki naj bi jih prenesla na Ciper.

V tem početju je imel glavno operativno vlogo prav Kertes, ki je kot direktor carinske uprave del prihodkov od carin "preusmerjal" na Ciper. Z obtožnico očitno ni zajet ves denar, ki ga je Miloševićev režim prenesel v Nikozijo. Še vedno namreč velja, da naj bi bilo na račune tamkajšnjih bank nakazanih od pet do 11 milijard dolarjev.