Prisegel nov generalni sekretar ZN

Na plenarni seji Generalne skupščine združenih narodov je kot novi generalni sekretar Združenih narodov prisegel južnokorejki diplomat Ban Ki Mun.

Objavljeno
14. december 2006 20.35
Novi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun
New York - Nekdanji južnokorejski zunanji minister Ban Ki Mun je danes v New Yorku prisegel kot novi generalni sekretar Združenih narodov. Prisegel je na plenarni seji Generalne skupščine ZN, ki je bila namenjena tudi slovesu sedanjega generalnega sekretarja Kofija Anana . Ban bo sicer uradno položaj prevzel s 1. januarjem.

"Jaz Ban Ki Moon, slovesno prisegam, da bom lojalno, preudarno in zavestno izvajal vse funkcije, ki so mi poverjene kot generalnemu sekretarju Združenih narodov," je dejal 62-letni Ban ob prisegi z levico na ustanovni listini ZN. Prisegel je tudi, da bo "te funkcije opravljal zgolj z vizijo interesov ZN in ne bo iskal ali sprejemal navodil katerekoli druge vlade ali organizacije".

Ban se je poklonil tudi svojemu predhodniku Ananu, ki odhaja s položaja po dveh petletnih mandatih. Ob tem pa je napovedal, da bo ena izmed njegovih prioritet "vdihniti novo življenje in vzbuditi novo zaupanje" v organizacijo, zlasti v sekretariat, ki so mu v zadnjem obdobju ugled načele različne obtožbe o korupciji in sporih dejanjih nekaterih uglednih uslužbencev. V tej luči je Ban obljubil, da si bo prizadeval za "najvišje etične standarde" in da bo sam predstavljal primer za to.

Ban je dejal tudi, da je "mirnejši, pravičnejši in srečnejši svet" mogoče doseči, in sicer "s krepitvijo treh stebrov ZN - varnostjo, razvojem in človekovimi pravicami". V tej luči se je na novinarski konferenci, ki je sledila njegovi prisegi, zavzel tudi za končanje spopadov v zahodnosudanski regiji Darfur. "Trpljenje ljudi v Darfurju je nesprejemljiva," je dejal Ban in napovedal, da se bo osebno vpletel v reševanje zadeve.

Ban sicer velja za izkušenega diplomata. V diplomatske vrste je stopil leta 1970 po diplomi na prestižni seulski univerzi in podiplomskem študiju na Harvardu. V letih od 1978 do 1980 je bil prvi sekretar na južnokorejski misiji pri ZN, do leta 1983 pa je vodil oddelek za ZN na zunanjem ministrstvu. Vodja južnokorejske misije pri ZN je bil od leta 2001 do leta 2003. Leta 2004 pa je postal minister za zunanjo politiko in trgovino.