Prispelo prvih 3200 vojakov

V Irak je prispelo prvih 3200 od dodatnih 20.000 ameriških vojakov, kolikor naj bi jih tja prišlo v okviru nove Busheve strategije.

Objavljeno
21. januar 2007 11.50
Ameriški vojaki na prizorišču ene izmed eksplozij
Bagdad - Okoli 3200 dodatnih ameriških vojakov je že prispelo v iraško prestolnico Bagdad, kjer bodo v okviru nove strategije ameriškega predsednika Georgea Busha za stabilizacijo prestolnice iraškim varnostnim silam pomagali zmanjšati nasilje in ščititi prebivalce, je danes sporočila ameriška vojska.

Dodatna ameriška brigada, ki je prispela v Bagdad, bo po navedbah vojske popolnoma pripravljena okoli 1. februarja. "Njihova misija bo pomoč iraškim varnostnim silam očistiti, nadzorovati in ohraniti ključne položaje v prestolnici, da bi zmanjšali stopnjo nasilja in pripravili pogoje za prenos varnostnega nadzora na iraške sile," je zapisano v današnjem sporočilu za javnost.
Na avtobusu, ki je peljal v smeri šiitskega okrožja Karadah, pa je medtem danes eksplodirala bomba, ki jo je na vozilu pustil eden od potnikov, ki pa je izstopil pred eksplozijo. Pri tem je bilo ubitih šest potnikov, še 10 je bilo ranjenih. V vzhodnem delu mesta pa je eksplodiral še en avtomobil bomba. Eksplozija je zahtevala eno smrtno žrtev, pet ljudi je bilo ranjenih.

V spopadu s skrajneži v mestu Karbala na jugu Iraka pa je bilo ubitih pet ameriških vojakov, še trije so bili ranjeni. Do spopada je prišlo v soboto, ko se je v Karbali začelo 10-dnevno obdobje žalovanja oziroma ašura, posvečena spominu na smrt vnuka preroka Mohameda imama Huseina, ki je bil ubit v Karbali.

Al Sadrovo gibanje končalo bojkot iraške vlade

Politično gibanje voditelja šiitskih skrajnežev Moktade al Sadra je končalo skoraj dvomesečni bojkot iraške vlade, je danes povedal poslanec omenjenega gibanja Saleh Hasan Isa al Igaili. "Ponovno se pridružujemo političnem procesu," je dejal al Igaili.

Al Igaili je pojasnil, da so se za prekinitev bojkota odločili, ker se je parlament zavezal, da bo sprejel časovnico umika ameriških sil iz države. "Poleg tega smo parlament zaprosili za časovnico usposabljanja iraških sil in da mandata okupacijskim silam ne bi obnovili brez posvetovanja s parlamentom," je dodal.

Gibanje al Sadr je svojih šest ministrov in 32 poslancev 29. novembra lani umaknilo iz iraške vlade narodne enotnosti v znak protesta proti srečanju iraškega premiera Nurija al Malikija z ameriškim predsednikom Georgeom Bushom. Ameriška stran bi sicer raje videla, da bi Iračani oblikovali vlado brez al Sadra, čigar milico Mahdijeva vojska krivi za velik del sektaškega nasilja v državi.

Vendar temu nasprotuje največja iraška šiitska stranka, Vrhovni svet islamske revolucije v Iraku (SCIRI), ki želi zagotoviti enotnost šiitskega političnega bloka. Po drugi strani pa sunitski politiki grozijo z umikom iz koalicije, če premier ne bo preprečil napadov na sunitske civiliste, za katere med drugim krivijo al Sadra.