Priština grozi z umikom iz pogajanj z Beogradom

Ali se bodo za odhod s pogajanj odločili, je odvisno od pogovorov s predstavniki Evropske unije in ZDA.

Objavljeno
06. november 2011 09.02
Posodobljeno
06. november 2011 09.05
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Priština − Glavna pogajalka Prištine v pogajanjih z Beogradom Edita Tahiri je v soboto zagrozila z umikom Kosova iz pogajanj, »če srbska stran ne bo spoštovala sprejetih dogovorov«. »Z mednarodno skupnostjo bomo skupaj analizirali smiselnost nadaljevanja pogajanj oziroma smiselnost prekinitve dialoga,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejala Tahirijeva. »V koordinaciji z EU in ZDA bomo sprejeli nadaljnje korake, če bo Srbija še naprej nekonstruktivna,« je dodala.

Prav tako je zatrdila, da se Priština z Beogradom ne namerava pogovarjati o problematiki carinskih točk na severu Kosova. »Mednarodni faktor je že večkrat zavrnil zahteve Srbije, da bi v dialog vključili tudi vprašanje carinskih točk,« je dejala.

Stanje na severu Kosova je trenutno sicer relativno mirno, tamkajšnji Srbi pa kljub mrazu vztrajajo na barikadah na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo. Vztrajajo, da kosovski cariniki na teh dveh prehodih nimajo kaj iskati.

Mednarodne sile Kfor so v petek odstranili barikado pred Brnjakom, a so Srbi odgovorili s postavitvijo še večje ob sami administrativni meji s Srbijo. V Kforju so že zatrdili, da te barikade, ki je visoka okoli pet metrov, ne bodo odstranjevali, saj da je postavljena na ozemlju Srbije.

Kosovski Srbi so na barikadah sprostili en vozni pas za vozila Kforja, vendar pa Kfor oskrbovanje svojih enot na mejnih prehodih še vedno opravlja predvsem s helikopterji. V Kforju zahtevajo, da bi moral prost prehod veljati tudi za pripadnike Eulexa, a Srbi tega ne dopuščajo, ker naj bi, kot trdijo, Eulex s pomočjo helikopterjev na blokirana mejna prehoda dovažal tudi kosovske carinike, dodaja STA.