Priština in Beograd o Kosovu osmega marca

Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je danes povedal, da se bodo pogovori med kosovsko vlado in Srbijo začeli osmega marca v Bruslju. S pogovori želita državi izboljšati odnose, ki so se močno skrhali po razglasitvi neodvisnega Kosova.

Objavljeno
03. marec 2011 19.02
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Beograd, Priština - Tiskovni predstavnik srbske vlade Milivoje Mihajlović je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil začetek pogovorov med sprtima stranema. »To bo začetek dialoga, za katerega srbska vlada upa, da bo vodil v zgodovinsko spravo med Srbi in Albanci in v sporazum, ki bo omogočil mirno sobivanje.« Dodal je še, da bi tak sporazum močno izboljšal kakovost bivanja med kosovskimi Srbi in Albanci.

Beograd in Priština sta lansko leto pristala na pogovore pod pokroviteljstvom Evropske unije. Kosovski zunanji minister pa je povedal, da bodo mediacijsko vlogo prevzele tudi Združene države Amerike. Državi želita s pogovori izboljšati medsebojne odnose, ki so se močno zaostrili po enostranski razglasitvi neodvisne države Kosovo. Razrešiti želijo predvsem tehnična vprašanja, kot so komunikacijske povezave, transport in dobava elektrike.

Od leta 2008 je, kljub nasprotovanju Srbije, Kosovo priznalo 75 držav, med njimi tudi Slovenija in ZDA.