Priština podprla Ahtisaarijev predlog

Posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari v svojem končnem predlogu o prihodnjem statusu Kosova, izpostavlja, da je neodvisnost Kosova edina sprejemljiva možnost.

Objavljeno
26. marec 2007 21.28
Posebni odposlanec ZN Marti Ahtisaari ob palači Hofburg na Dunaju, kjer poteka sestanek Kontaktne skupine za Kosovo.
Beograd/Priština/New York - Srbski predsednik Boris Tadič je pomočniku ameriške državne sekretarke Nicholasu Burnsu povedal, da je podpora Washingtona predlogu posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija, ki predlaga neodvisnost Kosova, za Srbijo nesprejemljiva.

Ahtisaarijev predlog je sicer danes podprl tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, Priština pa je ocenila, da je današnji dan "zgodovinski trenutek za vse prebivalce Kosova".

Ahtisaari: Neodvisnost je edina sprejemljiva rešitev za Kosovo

Ahtisaari v svojem končnem predlogu o prihodnjem statusu Kosova, ki so ga danes prejele članice Varnostnega sveta ZN, izpostavlja, da je edina sprejemljiva rešitev za Kosovo njegova neodvisnost, ki pa bi jo v prehodnem obdobju nadzorovala mednarodna skupnost.

Generalni sekretar ZN je danes Ahtisaarijevo priporočilo v celoti podprl. Kot so sporočili iz Banovega urada, pomeni današnja uradna vročitev predloga posebnega odposlanca ZN predstavnikom držav članic VS ZN "začetek odločilne faze" za opredelitev prihodnjega statusa Kosova.

EU "močno" podpira Ahtisaarijev predlog

Predsedstvo Evropske unije "močno podpira" predlog posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je danes izročil Varnostnemu svetu Združenih narodov, je danes sporočilo nemško predsedstvo uniji.

Po oceni nemškega predsedstva EU bo Ahtisaarijev predlog pospešil izgradnjo večetnične, demokratične družbe na Kosovu, ki bo temeljila na vladavini prava. Ahtisaarijev predlog temelji na enoletnih pogajanjih med Beogradom in Prištino, ki so se začela februarja 2006 in niso prinesla dogovora na glavna vprašanja. Predsedstvo EU verjame, da je Ahtisaarijev predlog "pošten in uravnotežen kompromis", še poudarja nemško predsedstvo.

Za Srbijo je neodvisnost Kosova nesprejemljiva

Tadič je v telefonskem pogovoru povedal, da se Srbija z odločitvijo ZDA, da podprejo Ahtisaarijeva priporočila, ne strinja. Ponovil je, da je za Srbijo kakršnakoli oblika neodvisnosti nesprejemljiva in da si bo Beograd v stikih z državami članicami VS ZN prizadeval za kompromisno rešitev, ki jo je mogoče doseči z nadaljnjimi pogajanji s Prištino.

Tadičev svetovalec Vuk Jeremič je sicer prav danes napovedal novo diplomatsko pobudo Beograda. Srbski predsednik naj bi še ta teden vsem predsednikom držav nestalnih članic VS ZN poslal pisma in poskušal pridobiti njihovo podporo za nadaljevanje pogajanj o statusu Kosova.

Ruecker: Ahtisaarijv predlog članicam VS ZN je zgodovinski trenutek za vse prebivalce Kosova"


Vodja misije ZN na Kosovu Joachim Ruecker pa je medtem povedal, da današnja vročitev "jasnega, nedvoumnega in izčrpnega" Ahtisaarijvega predloga članicam VS ZN "ni nič manj kot zgodovinski trenutek za vse prebivalce Kosova". Da je danes "zgodovinski dan", je v nagovoru prebivalcem Kosova danes poudaril tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, saj je celovit predlog rešitve kosovskega vprašanja končno v rokah VS ZN.Posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari v svojem končnem predlogu o prihodnjem statusu Kosova, ki so ga danes prejele članice Varnostnega sveta Združenih narodov, izpostavlja, da je neodvisnost Kosova edina sprejemljiva možnost.

Za gospodarski razvoj Kosova je nujna stabilnost

V predlogu, ki so ga danes tudi prvič objavili, Ahtisaari poudarja, da je za gospodarski razvoj Kosova nujna stabilnost, slednjo pa lahko zagotovi le neodvisnost.

V obsežnem poročilu, ki spremlja predlog o statusu in ki so ga prejele članice VS ZN, Ahtisaari poudarja, da je po skrbni preučitvi bližnje kosovske zgodovine, sedanjih razmer v pokrajini ter na podlagi pogajanj beograjske in prištinske delegacije na Dunaju prišel do sklepa, da je edina sprejemljiva rešitev za Kosovo njegova neodvisnost, ki bi jo v prehodnem obdobju nadzorovala mednarodna skupnost.

"Moj predlog zagotavlja temelje za prihodnjo neodvisnost Kosova, ki bo obstojna in stabilna in ki bo omogočala mirno in dostojanstveno življenje vsem skupnostim", piše v poročilu. Ahtisaari poleg tega izpostavlja, da je "Kosovo edinstven primer, ki terja edinstveno rešitev, zato ni presedan za druge spore, ki še niso rešeni".

Končni Ahtisaarijev predlog o statusu Kosova, vključno z 12 dodatki, je dostopen na spletni strani urada Ahtisaarija (UNOSEK) v francoščini, španščini, ruščini, arabščini, kitajščini in angleščini.
Ahtisaarijev tiskovni predstavnik Remy Dourlot je v pogovoru za beograjsko tiskovno agencijo Beta zatrdil, da izraz "nadzorovana neodvisnost" Kosova ni povsem natančen. "Mislim, da to ni pravilen izraz. Tisti, ki ga uporabljajo, po vsemu sodeč niso videli poročila".

ZDA za Kosovo z nadzorovano neodvisnostjo od Srbije

Kot so poročale tuje tiskovne agencije, je pomočnik ameriške zunanje ministrice Nicholas Burns danes v Bruslju povedal, da ZDA podpirajo priporočila Ahtisaarija, da bi Kosovo dobilo nadzorovano neodvisnost od Srbije. Srbska tiskovna agencija Tanjug pa je poročala, da je Burns napovedal, da bo še danes poklical predsednika Srbije Borisa Tadiča in mu pojasnil stališče Washingtona glede kosovskega vprašanja.

Dourlot je povedal, da UNOSEK še ni obveščen o dnevu zasedanja Varnostnega sveta ZN, na kateri bo Ahtisaari osebno predstavil svoj predlog o statusu Kosova. Namignil pa je, da bodo datum zasedanja določili po sestanku kontaktne skupine, do katerega naj bi prišlo 28. marca. Skupina, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija, je bila vseskozi zelo dejavno vključena v pogajanja o prihodnjem statusu Kosova.

V osnutku predloga o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je Ahtisaari februarja prvič predstavil Beogradu in Prištini, besede neodvisnost izrecno ni uporabil, je pa predlagal določeno stopnjo suverenosti Kosova pod nadzorom mednarodne misije pod vodstvom Evropske unije.