Privrženci plačujejo Ai Weiweijev račun

Na računu kitajskega oporečnika se je znašlo že slabih 573.000 evrov, ki mu jih je nakazalo več tisoč donatorjev.

Objavljeno
07. november 2011 10.33
Posodobljeno
07. november 2011 10.42
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Peking − Kitajski oporečnik in umetnik Ai Weiwei morda le ne bo imel težav s plačilom več milijonov juanov visokega računa zaradi domnevne utaje davkov, ki so mu ga prejšnji teden izročile oblasti. Na njegovem računu se je namreč znašlo že slabih 573.000 evrov, ki mu jih je nakazalo več tisoč donatorjev.

Po poročanju britanske BBC, ki se sklicuje na informacije prostovoljca v njegovem umetniškem studiu Liuja Janpinga, je do zdaj darovalo skoraj 20.000 ljudi. Ti so denar nakazovali prek bank in pošt, gotovino pa so našli celo v papirnatih letalih, ki so jih donatorji vrgli prek zidu poslopja, kjer živi in dela Ai Weiwei. Do danes so tako za odplačilo davka v višini 15 milijonov juanov, oziroma 1,7 milijona evrov, ki jih umetnik menda dolguje državi, zbrali že več kot pet milijonov juanov.

Ai Weiwei se je že odzval na velikodušnost sodržavljanov. Izrazil je hvaležnost in dejal, da pri tem ne gre zgolj za denar, ampak donacije odražajo njihova čustva do tega, kaj se mu je zgodilo. Zaradi utaje davkov je 54-letni Ai, svetovno znani umetnik in aktivist za človekove pravice na Kitajskem, namreč spomladi 81 dni prebil v priporu, preden so ga po plačilu varščine izpustili. Weiwei je sicer prepričan, da se mu hočejo oblasti na ta način namreč le maščevati za večletne glasne kritike vladajočega režima.