Priznal je vse: »Moja laž je sprožila vojno!«

Kemijski inženir, ki je Belo hišo prepričal, da Irak izdeluje biološko orožje za množično uničenje, je v pogovoru za britanski Guardian priznal, da je lagal, nato pa osuplo opazoval, kako so Združene države Ametike njegovo laž uporabile za opravičevanje vojne v Iraku.

Objavljeno
15. februar 2011 17.45
Ma. Ja., Mo. B., delo.si
Ma. Ja., Mo. B., delo.si
Berlin - Rafid Ahmed Alvan al Džanabi, ki so mu ameriški in nemški obveščevalci nadeli skrivno ime Curveball, je za Guardian priznal, da je njegova zgodba o mobilnih laboratorijih in skrivnih tovarnah za izdelavo biološkega orožja, s katero je skušal strmoglaviti režim Sadama Huseina, laž. »Morda sem ravnal pravilno, morda ne. Dali so mi možnost, da z oblasti vržem Sadamov režim, in izkoristil sem jo. S sinovi smo ponosni na to, kar smo storili. Iraku smo dali možnost za demokracijo,« je povedal Džanabi, ki je iz Iraka pobegnil leta 1995.

V intervjuju za Guardian je Curveball dejal, da je nemškemu funkcionarju, ki ga je identificiral kor Doktor Paul, za mobilne laboratorije povedal leta 2000, nemška obveščevalna služba BND pa je stik z njim navezala 13. marca 2002, ko je iskala informacije o Sadamu Huseinu. »Imel sem težave s Sadamovim režimom,« je dejal. »Hotel sem se ga znebiti in takrat sem dobil priložnost.«

Curveball trdi, da so ga kot lažnivca razkrinkali že sredi leta 2000, ko so se agentje BND odpravili v Dubaj, kjer so se sestali z njegovim nekdanjim šefom pri iraški komisiji za vojno industrijo Bassilom Latifom. Kot poroča Guardian, so bili na tem sestanku prisotni tudi pripadniki britanske obveščevalne službe, ki so preiskovali Curveballove navedbe, da Latifov sin, ki je tedaj študiral v Veliki Britaniji, nakupuje orožje za Sadama Huseina. Ta navedba se je izkazala za lažno, Latif pa je ostro zanikal Curveballove navedbe o mobilnih laboratorijih za izdelavo biološkega orožja.

Po sestanku so nemški agentje al Džanabija menda soočili z Latifovimi trditvami, nato pa z njim niso imeli nobenih stikov vse do konca maja 2002, ko je postalo jasno, da o njegovih navedbah še vedno resno razmišljajo. Srečanja so se nadaljeval vse leto. Na njih so mu zastavljali različna vprašanja, s katerimi so po njegovih besedah sestavljali povod za vojno, o mobilnih laboratorijih za biološko orožje pa so ga znova vprašali šele mesec dni pred govorom nekdanjega ameriškega zunanjega ministra Colina Powela pred Združenimi narodi, ki je temeljil ravno na njegovem lažnem razkritju nemški zvezni obveščevalni službi BND.

Po nastopu ameriškega zunanjega ministra pred Združenimi narodi je Curveball poklical svojo kontaktno osebo pri BND in nemško obveščevalno službo obtožil kršenja dogovora, v skladu s katerim njegovih razkritij ne bi smeli deliti z nobeno drugo državo.

Al Džanabi je svojo laž sicer priznal le nekaj dni pred osmo obletnico govora nekdanjega ameriškega zunanjega ministra, da je lagal, pa je pred kratkim potrdila tudi knjiga spominov nekdanjega ameriškega obrambnega ministra Donalda Rumsfelda, ki je zapisal, da iraške oblasti niso imele orožja za množično uničenje.

V pogovoru za britanski časnik je Curveball še dejal, da laži ne obžaluje, kljub kaosu, v katerem je Irak prebil zadnjih osem ker in kljub smrtnim žrtvam, ki jih je že prek 100.000. »Nekaj vam bom povedal: ko slišim, da kdo umre, ne le v Iraku, ampak v kateri koli vojni, sem zelo žalosten, toda povejte mi drugo rešitev. Mi jo lahko poveste?« pravi. »Verjemite mi, druge možnosti za svobodo v Iraku ni bilo,« dodaja.