Proces Hodorkovski: sodnik zanikal pritiske

Ruski sodnik Viktor Danilkin, ki je decembra lani nekdanjega lastnika propadlega ruskega naftnega velikana Jukos Mihaila Hodorkovskega obsodil na 14 let zapora, je v televzijskem pogovoru zanikal, da so nanj med sojenjem pritiskali.

Objavljeno
25. februar 2011 09.36
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Moskva - Mihail Hodorkovski je obsodbo, s katero se njegova zaporna kazen podaljša še za šest let, takrat komentiral: »Naj živijo naša humana in neodvisna sodišča.« Danilkin je po pisanju BBC za rusko televzijo izjavil, da obsodbe ni diktiral pritisk od zunaj. »Obsodbo sem podpisal, jo naznanil in bom zanjo do konca življenja odgovoren,« je povedal.

Rusko sodišče pod predsedstvom Danilkina je konec decembra 2010 Hodorkovskega spoznalo za krivega kraje nafte in pranja denarja. Leta 2004 eden najbogatejših Rusov je bil zaradi goljufij in utaje davkov obsojen že leta 2005, in sicer na osemletno zaporno kazen.

Obtožbe o nepravilnostih

Proces je z veliko pozornostjo spremljala vsa svetovna javnost. »Zaskrbljeni smo zaradi obtožb o napakah v procesu in zaradi splošnega vtisa, da je šlo za zlorabo sodnega sistema v politične namene,« so se kot prvi odzvali na ameriškem State Departmentu. Za naslednjo kritiko je poskrbela nemška kanclerka Angela Merkel: »Razočarana sem. Prevladalo je mnenje, da so glavno vlogo v procesu odigrali politični motivi. To je v nasprotju z napovedmi Rusije, da je zavezana gradnji države, ki bo temeljila na vladavini prava.