Proces proti Berlusconiju se bo nadaljeval

Proti italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju se bo 27. novembra nadaljevalo sojenje zaradi korupcije. Berlusconi je že zagotovil, da bo v primeru obsodbe dokončal svoj petletni mandat,

Objavljeno
31. oktober 2009 17.36
Silvio Berlusconi
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Rim - Proti italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju se bo 27. novembra nadaljevalo sojenje zaradi korupcije, so danes sporočili sodni viri. Obtožbe Berlusconija bremenijo, da je britanskemu odvetniku Davidu Millsu plačal 380.000 evrov v zameno za lažno pričanje v dveh procesih v 90. letih prejšnjega stoletja.

Sojenje so ustavili zaradi lani sprejetega zakona, ki je Berlusconiju zagotavljal imuniteto pred kazenskim pregonom, nadaljevalo pa se bo, ker je ustavno sodišče nedavno presodilo, da je zakon v nasprotju z ustavo.

Berlusconi je že zagotovil, da bo v primeru obsodbe dokončal svoj petletni mandat, saj bo čutil še večjo dolžnost, da ostane na položaju ter brani demokracijo in vladavino prava.

Italijansko ustavno sodišče je v začetku oktobra razveljavilo zakon, ki je Berlusconiju in še trem najvišjim politikom v državi zagotavljal imuniteto pred kazenskim pregonom. Sodišče je presodilo, da bi moral imuniteto štirih najvišjih predstavnikov države določati ustavni zakon in ne navaden zakon. Po njihovi oceni zakon krši ustavno načelo enakosti državljanov pred zakonom.

Proti Berlusconiju se bo 16. novembra nadaljeval tudi kazenski postopek, ki je bil prekinjen skoraj leto dni. Pri tem postopku gre za sum davčne goljufije in poneverbe pri nakupu pravic za predvajanje ameriških filmov s strani Berlusconijeve televizijske mreže Mediaset v 90. letih minulega stoletja. Berlusconi je skupaj z več drugimi osumljen, da je umetno dvigoval cene s kupovanjem prek navideznih podjetij v tujini. S tem naj bi Mediaset navidezno zmanjšal dobiček družbe v Italiji in posledično plačal manj davkov.