Proces proti Libbyju se lahko konča že prihodnji teden

Odvetniki nekdanjega šefa kabineta podpredsednika ZDA Lewisa Libbyja ne bodo poklicali Dicka Cheneyja na klop za priče v procesu zaradi laganja med preiskavo izdaje identitete tajne agentke CIA Valerie Plame.

Objavljeno
14. februar 2007 11.37
Skica procesa; okrožni sodnik Reggie Walton govori z obtoženim Lewisom 'Scooter' Libbyjem
Washington - Odvetniki nekdanjega šefa kabineta podpredsednika ZDA Lewisa Libbyja so v torek sporočili, da Dicka Cheneyja ne bodo poklicali na klop za priče v procesu zaradi laganja med preiskavo izdaje identitete tajne agentke CIA Valerie Plame. Na klop za priče prav tako ne bo niti Lewisa Libbyja, kar pomeni, da je obramba prepričana, da lahko dosežen oprostilno sodbo tudi brez nastopa dveh glavnih igralcev afere Wilson.

Kritiki ameriške administracije trdijo, da je Libby po naročilu Cheneyja stopil v akcijo diskreditacije veleposlanika Josepha Wilsona, ki je 6. julija 2003 v članku za New York Times napisal, da je leta 2002 po naročilu CIA odpotoval v Niger, kjer ni našel nobenih dokazov, da bi Irak tam skušal kupovati uranovo rudo. Nevarnost orožja za množično uničevanje je bila glavna utemeljitev za vojno proti Iraku in začele so krožiti kritike, da si je administracija razloge enostavno izmislila.

Kot kaže bo nazadnje Libby tisti, ki bo edini plačal za zaplete glede razlogov za iraško vojno

Proces proti Libbyju je potrdil, da so Wilsonove besede razjezile Cheneyja, ki se je začel zanimati kdo je tale Wilson. Teden dni po Wilsonovem članku je kolumnist Robert Novak napisal, da je veleposlanikova žena tajna agentka CIA, kar je bil namig, da njegova pot v Niger ni bila resna, saj naj bi ga v Afriko malone poslala njegova žena. Wilson je nemudoma obtožil Libbyja in političnega stratega Bele hiše Karla Rovea, da sta mu izdala ženo iz maščevanja za kritičen članek.

CIA je zahtevala preiskavo in v mrežo posebnega tožilca se je ujel Libby, ki je dajal različne izjave veliki poroti in preiskovalcem FBI. Njegova obramba trdi, da je o Valerie Plame slišal od določenih novinarjev, ki pa so že pričali, da je bilo obratno. Libby se brani tudi s slabim spominom, o čemer je v torek pričal tudi njegov nekdanji sodelavec, sedanji Cheneyjev svetovalec za nacionalno varnost John Hannah.

Tožilec Fitzgerald je Hannaha prisilil v priznanje, da je bila ena od Libbyjevih nalog odgovoriti na domnevno nepoštene kritike Wilsona in da sta o tem podrobno debatirala. Proces proti Libbyju, ki je obljubljal prvo pričanje podpredsednika ZDA v kazenskem primeru v zgodovini, se tako lahko konča že prihodnji teden.

Cheney se bo izognil pričanju pod prisego, ki bi bilo zanj hudo nevarno, kot kaže pa bo nazadnje Libby tisti, ki bo edini plačal za zaplete glede razlogov za iraško vojno, čeprav je delal po naročilu svojega šefa. Agentko CIA so izdajali tudi drugi, na čelu z nekdanjim namestnikom državnega sekretarja Richardom Armitagem, ki sploh ni bil obtožen. Novak je od Armitagea dobil informacijo, da je Valerie Plame agentka CIA, potrdil pa mu jo je Karl Rove. Libbyjeva obramba je uvodoma trdila, da je administracija ščitila Rovea in žrtvovala Libbyja.