Prodi: Menim, da je pet let intenzivnega dela dovolj

Predsednik italijanske vlade Romano Prodi je izjavil, da se leta 2011, ko mu bo predvidoma potekel mandat, ne namerava še enkrat potegovati za premierski stolček.

Objavljeno
28. december 2006 19.21
Romano Prodi
Rim - Predsednik italijanske vlade Romano Prodi je na novinarski konferenci ob koncu leta izjavil, da se leta 2011, ko mu bo predvidoma potekel mandat, ne namerava še enkrat potegovati za premierski stolček.

"Menim, da je pet let intenzivnega dela dovolj," je odgovoril na novinarsko vprašanje v zvezi s tem. 67-letni Prodi je na čelu italijanske vlada od sredine maja, po aprilskih parlamentarnih volitvah, na katerih je zmagala njegova levosredinska koalicija.
Prodi, ki je med letoma 1999 in 2004 vodil Evropsko komisijo, je že bil na čelu italijanske vlade dve leti in pet mesecev med letoma 1996 in 1998.

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, ki je edini na čelu vlade ostal polnih pet let, je sicer večkrat izjavil, da bo Prodija pregnal s položaja pred potekom petletnega mandata.

Prodi je sicer danes obljubil, da bo vlada prihodnje leto sprejela številne reforme, s katerimi namerava dati ponoven zagon gospodarstvu, izboljšati konkurenčnost in okrepiti gospodarsko rast.
Reforme so ključni del prizadevanj italijanske vlade za preobrat v tretjem največjem gospodarstvu v evroobmočju, ki ga je ohromilo pomanjkanje konkurenčnosti. Ukrepi za liberalizacijo različnih sektorjev, ki jih je letos predstavila vlada so naleteli na ostre proteste, zaradi česar je morala vlada omiliti nekatere predloge.

Prodijeva vlada je sicer na ostro nasprotovanje naletela tudi zaradi ukrepov v proračunu za leto 2007, ki ga je minuli teden dokončno sprejel parlament. V Italiji in tujini so ga kritizirali, ker naj bi se preveč zanašal na višje davke in ne dovolj na korenitejše zmanjševanje stroškov, Prodiju pa naj bi zaradi tega tudi močno upadla priljubljenost.

Kot je danes dejal italijanski premier, si bo država prizadevala privabiti tuje vlagatelje, gospodarstvo pa bo poskušala ponovno oživiti tudi z zmanjševanjem birokratskih ovir. Tako naj bi zagotovila, da bo "podjetje moč odpreti v enem dnevu", je dejal. Obljubil je, da bo izvedel reforme za liberalizacijo gospodarstva. "Nobenega področja ni mogoče zaščititi pred konkurenco," je poudaril italijanski premier.

Med reformami je tudi pokojninska reforma, o njem pa naj bi začeli razpravljati prihodnje mesec. Prodi je v zvezi s tem danes dejal, da bo reforma namenjena zgolj usklajevanju obstoječega sistema z demografskimi spremembami. Italija ima najstarejše prebivalstvo v Evropski uniji, saj je po podatkih italijanskega statističnega instituta vsak peti Italijan star nad 65 let. Obenem je močno naraslo tudi število ljudi, starejših od 80 let, ki so leta 2005 predstavljali pet odstotkov prebivalstva.

Italijanski premier je danes spregovoril tudi o prihodnosti Evropske unije. Ob tem je izrazil željo, da bi nemško predsedstvo EU v prvi polovici prihodnjega leta delovalo v smeri prihodnje širitve unije na Balkanu. Izrazil pa je tudi prepričanje, da se pogajanja o evropski ustavni pogodbi ne bodo mogla nadaljevati pred predsedniškimi volitvami v Franciji spomladi 2007.