Prodi ostaja premier

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano se je danes popoldne sešel z voditelji strank levosredinske koalicije, ki so mu potrdili zaupanje v Prodija.

Objavljeno
23. februar 2007 19.57
Posodobljeno
23. februar 2007 20.06
Slivio Berlusconi
Rim - Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je nocoj zaključil posvete po odstopu vlade premiera Romana Prodija. Danes popoldne se je sešel z voditelji strank levosredinske koalicije, ki so mu potrdili zaupanje v Prodija. Tako bo Napolitano po poročanju italijanskih medijev najverjetneje zaprosil Prodija, da znova oblikuje vlado.

Napolitano upa, da bo nova Prodijeva vlada še močnejša

Po navedbah italijanskih medijev, naj bi Napolitano Prodija zaprosil, da ponovno preveri podporo v obeh domovih parlamenta in zahteva zaupnico vladi. Sicer naj ne bi prišlo do rekonstrukcije vlade, ampak naj bi vladna ekipa ostala enaka. Napolitano je že izrazil upanje, da bo Prodijeva vlada iz tega procesa izšla močnejša.
Tudi Prodijev namestnik Francesco Rutelli je dejal, da ne bo prišlo do "druge" Prodijeve vlade, ampak da bo vlada zaprosila za zaupnico v parlamentu. "Zahtevali bomo, da parlament podeli zaupnico premieru s sedanjo vlado," je dejal Rutelli.

Koalicijske stranke so za Prodija

Vodja prenovljenih komunistov Franco Giordano je zaprisegel, da bo naredil vse, da se na oblast v Italiji ne bi znova povzpel vodja desne sredine Silvio Berlusconi. Eden izmed senatorjev iz vrst njegove stranke namreč v sredo ni podprl zunanje politike Prodijeve vlade - zlasti do Afganistana - in pomagal sprožiti vladno krizo.

Stranke Prodijeve levosredinske koalicije so sicer v četrtek zvečer sprejele politični program v 12 točkah, s katerim želijo razrešiti nastalo politično krizo. Med točkami je tudi spoštovanje italijanskih obveznosti v tujini, med drugim v Afganistanu. Kot je ocenil italijanski zunanji minister Massimo D'Alema, so koalicijski partnerji Prodiju s tem dali "močan mandat", da nadaljuje s svojim delom na mestu premiera.