Prodi ostaja premier

Italijanski senat je premieru Romanu Prodiju izglasoval zaupnico in s tem omogočil obstoj njegove levosredinske vlade. V prid Prodiju je glasovalo 162 senatorjev, proti pa 157.

Objavljeno
28. februar 2007 20.13
Posodobljeno
28. februar 2007 20.31
Predsednik Evropske komisije Romano Prodi
Rim - Italijanski senat je premieru Romanu Prodiju nocoj izglasoval zaupnico in s tem omogočil obstoj njegove levosredinske vlade. V senatu, kjer ima Prodijeva vlada sicer le minimalno prednost, je v prid Prodiju glasovalo 162 senatorjev, proti pa 157.

Sedaj bo o zaupnici v petek glasoval še spodnji dom italijanskega parlamenta, poslanska zbornica, kjer pa vladajoča koalicija uživa udobno večino.

Prodi je v ponedeljek italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu ponudil svoj izstop po tem, ko je senat zavrnil predlog vlade glede zunanje politike, zlasti glede namestitve italijanskih vojakov v Afganistanu. Napolitano je njegov odstop takrat zavrnil in predlagal, naj parlament glasuje o zaupnici.

Prodi za nadaljnjo sodelovanje Italije v vojni v Iraku in za gospodarski razcvet

Prodi je senatorje zaprosil, da bi lahko njegov kabinet nadaljeval z že začetimi reformami. Dejal je tudi, da ne namerava spreminjati politike glede namestitve italijanskih vojakov v Afganistanu, ki je njegovo vlado pahnila v sedanji položaj.

Prodi je poudaril, da se njegova vlada še vedno zavzema za podaljšanje namestitve italijanskih vojakov v Afganistanu, hkrati pa se bo zavzela za mirovno misijo o prihodnosti Afganistana. Glede gospodarstva pa je prodi dejal, da se bo pri tem vlada trudila še naprej pospeševati gospodarski razcvet.

Premier je nagovoru člane senata pozval, naj podprejo nadaljnje delovanje njegove vlade, koalicijske partnerje pa, naj podprejo vladni program, ki med prednostne naloge uvršča zmanjševanje proračunskega primanjkljaja. Prodi je med drugim napovedal tudi reformo volilnega sistema, ki naj bi pripomogel k izbruhu trenutne politične krize v državi.