Prodi ostaja premier

Italijanski senat je izglasoval proračunu za leto 2007, ki ga je predlagala levosredinska vlada premiera Romana Prodija. Glasovanje je potrdilo zaupnico Prodijevi vladi.

Objavljeno
15. december 2006 22.15
Romano Prodi
Rim - Italijanski senat je potrdil vladni predlog proračuna za leto 2007, na katerega je bilo vezano glasovanje o zaupnici levosredinski vladi italijanskega premiera Romana Prodija. Za zaupnico je glasovalo 162 senatorjev, proti njej pa 157 senatorjev.

Italijanska vlada se pogosto zateka h glasovanju o zaupnici, kadar skuša pospešiti zakonodajni postopek in strniti vrste koalicijskih poslancev. Glasovanje o proračunu so tako vezali na glasovanje o zaupnici, ker morajo proračun sprejeti do konca leta. Predlog proračuna za 2007 je 19. novembra sicer že potrdil spodnji dom italijanskega parlamenta.

Nov proračun naj bi spodbudil gospodarsko rast in znižal javni primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, s čimer bi Italija izpolnila zahteve EU. V skladu s predlogom italijanske vlade naj bi se v proračun steklo 35 milijard evrov prihodkov. Proračun predvideva za deset milijard evrov manj javnih izdatkov in povečanje davkov za tiste, ki zaslužijo najmanj 40.000 evrov letno.