Prodi relativno optimističen, opozicija skeptična

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano ni sprejel odstopa premiera Romana Prodija in ga prosil, naj ostane premier. Prodi je v odzivu dejal, da čuti olajšanje in da bo zaupnico iskal s koalicijo.

Objavljeno
24. februar 2007 20.11
Rim - Potem ko italijanski predsednik Giorgio Napolitano danes ni sprejel odstopa premiera Romana Prodija in ga je prosil, naj ostane premier, podporo svoji levosredinski vladi pa preveri z glasovanjem o zaupnici, je Prodi v odzivu dejal, da čuti olajšanje in da bo zaupnico iskal s koalicijo, v kateri je čutiti nov zagon in energijo.

Vodja opozicije Silvio Berlusconi pa je odločitev Napolitana kritiziral in dejal, da se tako le podaljšuje agonija levosredinske vlade.

Čigav glas bo pretehtal?

Berlusconi je še pripomnil, da je predsednik države storil, kar je pač lahko. Sedaj pa je po njegovem mnenju odprt lov na tisti glas, ki bo pretehtal, pri katerem bo prišla na plan preračunljivost brez kančka vesti. Neuspeh Prodija je po njegovem mnenju lep dokaz, da reformisti, ki to v tem primeru sicer v resnici niso, in stranke s skrajnimi stališči pač ne morejo sobivati. Pri vsej zadevi gre po njegovih besedah za popolno neresnost leve sredine.

Prodi je medtem po današnjem srečanju z vodjo koaliciske Stranke komunistične prenove Faustom Bertinottijem izrazil optimizem glede izida glasovanja v zgornjem domu itaijanskega parlamenta, senatu, kjer ima koalicija res tesno večino.

Republikanci Prodija ne bo podprla

Italijanska opozicija je po odločitvi Napolitana skeptična. Iz stranke republikancev so sporočili, da bodo odločitev predsednika spoštovali, vendar Prodija pri glasovanju o zaupnici ne bodo podprli. V Severni ligi pa menijo, da Prodi res ne bi smel čutiti olajšanja; vse kar ima po vsem tem kupčkanju z glasovi in večini, ki je to zgolj v številkah in ne po kakovosti, je politična manjšina. Po njihovem mnenju bi torej moral čutiti prej žalost.

Kot so sporočili iz Nacionalnega zavezništva, bodo odločitev predsednika sprejeli, vendar ta potop Prodija in njegove heterogene združbe zgolj odlaga za nekaj tednov. V stranki upajo, da Prodijeva potapljajoča barka ne bo s seboj povlekla celotne države.

Stranke vladajoče koalicije pa so že v četrtek zvečer sprejele politični program, s katerim so želeli razrešiti nastalo krizo in s katerim so, kot je ocenil italijanski zunanji minister Massimo D'Alema, dale Prodiju "močan mandat", da nadaljuje svoje delo premiera.