Prodi senat pozval k podpori

Italijanski premier Romano Prodi je člane senata pozval, naj izglasujejo zaupnico njegovi vladi. Prodi v senatu namreč razpolaga le s tesno večino dveh glasov.

Objavljeno
27. februar 2007 20.31
Prodi v senatu
Rim - Italijanski premier Romano Prodi je pred sredinim glasovanjem o zaupnici njegovi vladi danes člane senata pozval, naj izglasujejo zaupnico in tako omogočijo njegovi vladi nadaljevanje dela "z novo energijo in zavzetostjo". Prodi je koalicijske partnerje pozval, naj podprejo vladni program, ki med prednostne naloge uvršča zmanjševanje proračunskega primanjkljaja, napovedal pa je tudi reformo volilnega sistema.

Prodi v senatu razpolaga le z majhno večino oziroma največ s 162 od 322 glasov, zato bo odločitev tesna in v veliki meri odvisna od glasovanja dosmrtnih senatorjev. Do konca tedna naj bi o zaupnici vladi glasovala še poslanska zbornica, v kateri pa ima Prodi udobno večino.

Prodi je med nagovorom v senatu poudaril, da je za trenutno politično krizo kriv obstoječi volilni sistem, zato je po njegovem mnenju potrebna reforma volilnega sistema. "Zakon bi moral državljanom zagotoviti možnost izbire ne le stranke, ampak tudi programa, koalicije, vladnega programa in premiera," je poudaril Prodi.

Prodi se je med nagovorom dotaknil tudi razmer v Afganistanu in priznal, da je njegova levosredinska koalicija glede tega vprašanja razdeljena. Ob tem je poudaril, da vojaška sredstva ne zadostujejo za rešitev krize v tej nemirni državi, ampak je potrebno razmisliti o konkretnih in realnih rešitvah.

Do politične krize je v Italiji prišlo minulo sredo, ko sta dva koalicijska senatorja odklonila podporo vladnim načrtom glede Afganistana. Ker ima po aprilskih parlamentarnih volitvah oblikovana vlada v senatu le glas več kot navadno večino, je tako predlog padel, Prodi pa je ponudil odstop. Omenjena senatorja sta medtem sicer potrdila, da bosta na sredinem glasovanju Prodija podprla.

Glasovanje o zaupnici je Prodiju v soboto predlagal italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki se je po posvetovanju s parlamentarnimi strankami odločil, da zavrne premierov odstop. Če glasovanje o zaupnici ne bo uspelo, bo moral Prodi odstopiti.