Profesorjev in učiteljev je v Italiji preveč

Italijanski dijaki in študenti so tudi zadnji konec tedna protestirali zaradi šolskih reform, ki bi jih rada izpeljala ministrica Mariastella Gelmini. Ministrica pa je novi val spopadov s šolniki in študenti sklenila s televizijskim nastopom, v katerem je ugotovila, da so italijanski profesorji in učitelji res najslabše plačani v Evropi, vendar to ni naključje.

Objavljeno
15. marec 2011 15.32
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim – Na leto dobijo 20.000 evrov manj samo zato, ker jih je preveč. Če bi njihovo število drastično zmanjšali, bi prav lahko zaslužili kot kolegi v Nemčiji ali Franciji. Tudi hišnike bi morali odpustiti, saj država posebej plačuje čistilne servise, 200.000 hišnikov pa postopa.

Po dolgih tednih nezadovoljstva na vseh ravneh šolstva, od osnovnih šol do univerz, je Mariastello Gelmini v studio povabil najbolj prodorni italijanski televizijski izpraševalec Fabio Fazio, pri nas znan po tem, da je javnosti predstavil slovenskega pisatelja Borisa Pahorja. Ministrici je postavljal običajna novinarska vprašanja, ministrica pa se je – tako se je vsaj zdelo – počutila napadena in se je z vsakim odgovorom bolj zapletala v lastno mrežo.

Ministrica se je še enkrat zavzela za večji poudarek zasebnemu šolstvu, za to se je prejšnje dni na srečanju z demokrščanskimi politiki močno zavzel tudi predsednik vlade Silvio Berlusconi. Premier je potreboval podporo demokristjanov in predvsem njihovih sponzorjev v Katoliški cerkvi, zato je z besedami ostro sekal po javnih šolah, profesorjem in učiteljem v javnem šolstvu pa očital, da otrok ne učijo, ampak jim pomanjkljivo znanje samo vtepajo v glavo. Normalno je, je rekel premier, da se starši raje odločajo za zasebne šole.

V soboto, je rekla Gelminijeva, so po italijanskih mestih proti reformi izobraževanja in za ohranitev javnega šolstva protestirali ljudje, ki čez teden svoje otroke pošiljajo v spoštovane in večvredne zasebne šole. Izmed sto italijanskih univerz se samo ena uvršča med 150 najboljših v Evropi, zasebne univerze pa so na zavidljivo visoki evropski ravni, je pojasnila.

Italijanska vlada prispeva za zasebno šolstvo na nižji ravni pol milijarde evrov, medtem ko osnovne in srednje šole v vladni lasti in pod njeno upravo hirajo, očitajo kritiki reform, ki imajo sicer več razumevanja za reformo univerz in za zajezitev poplave izmišljenih visokošolskih ustanov, ki jemljejo denar in ničesar ne dajejo. Po valu kritik, da italijanski otroci in mladostniki ne znajo tujih jezikov, so po novem uvedli tuji jezik že v nižje srednje šole, vendar je prvo leto tujega jezika samo ena ura na teden, verouka pa dve uri, so ostri kritiki.

V kampanjo za javno šolstvo sta se zelo dejavno vključila dva glasbenika, letošnji zmagovalec festivala v Sanremu Roberto Vecchioni, ki je desetletja učil italijanščino, grščino in latinščino na gimnaziji, potem pa presedlal na univerzo, kjer še vedno predava književnost. Javna šola je temelj kulture in svobode, opozarja Vecchioni. Njegov pevski kolega Lorenzo Cherubini, bolj znan kot Jovanotti, pa je zapisal, da ja javna šola kakor voda iz pipe, vsem mora biti dostopna za malo denarja. Gorje pa tistemu, ki zastruplja vodo iz pipe, da bi laže prodajal mineralno vodo in služil milijone, je posvaril Jovanotti.