Proračunska kriza: Ameriški senator izsiljuje celotno državo

Združene države le še pet dni loči od zaustavitve dela vlade, kar bi ohromilo državo.

Objavljeno
26. september 2013 21.31
TOPSHOTS-US-POLITICS-BUDGET-CRUZ
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Republikanski senator Ted Cruz je v torek priredil nov križarski pohod proti reformi zdravstvenega zavarovanja, na desnici osovraženi Obamacare. Za govornico senata je preživel kar 21 ur in 19 minut ter tako skušal preprečiti glasovanje o financiranju ameriške vlade. Čeprav so njegovi predstavi nasprotovali celo strankarski kolegi, je teksaški senator junak čajankarske desnice.

Ves teater na koncu izmučenega Cruza ni bil niti resnična obstrukcija, saj je po pravilih svoj govor moral končati do srede popoldne po ameriškem času. Senatorji so nato soglasno potrdili začetek procesa za sprejem zakona o začasnem financiranju vlade, v katerega je spodnji dom kongresa vključil določilo, da vlada ne sme financirati reforme zdravstvenega zavarovanja. Po pričakovanjih bo senat, v katerem imajo večino demokrati, odstranil sporno določilo in potrdil zakon, nato pa ga poslal nazaj v spodnji dom.

Zaprtje vlade

Ob tokratnem prerekanju zaradi Obamacare nad poslanci in senatorji visi grožnja ustavitve dela vlade, saj se bo čez pet dni iztekel zakon o začasnem finaciranju, kar pomeni, da bi na sto tisoče javnih uslužbencev moralo na neplačane dopuste. Ankete kažejo, da je ta možnost za veliko večino Američanov nesprejemljiva, kar 80 odstotkov jih zavrača takšno taktiko pogajanja v proračunski razpravi

Zato je precej Cruzovih strankarskih kolegov nejevoljnih ob njegovem početju, z njim se ni strinjalo vodstvo stranke, saj se bojijo, da jih bodo volivci kaznovali zaradi morebitne zaustavitve dela vlade. Kongresu ostaja izjemno malo manevrskega prostora, da ob upoštevanju vseh procedur do 1. oktobra potrdi novo začasno financiranje vlade. To je potrebno, ker ZDA že od leta 2009 zaradi političnih nesoglasij niso sprejele letnega proračuna.

»Za demokratsko stranko ne bo najslabša možnost, če bodo republikanci resnično poskusili zaustaviti delo vlade. Ta film smo že videli in za tako imenovane obstrukcioniste se ni najbolje končal,« je dejala Hillary Clinton, nekdanja zunanja ministrica in možna predsedniška kandidatka na volitvah 2016. Pri tem je menila na ustavitve dela vlade 1995 in 1996 v času predsedovanja njenega moža Billa Clintona, ki so povzročila, da se je javno mnenje ostro obrnilo proti republikanski stranki.

»Osvojitev večine v senatu na volitvah prihodnje leto je dosegljiv cilj, ne želimo se podati na pot, ki bi nam to otežila,« je Cruzove poskuse zavrnil konservativni republikanski senator Lindsey Graham. Po njegovih besedah se sicer vsi republikanci zavzemajo za ustavitev reforme Obamacare, toda nekatere »taktike za dosego tega se lahko maščujejo«. Toda Cruz kot predstavnik skrajnega čajankarskega gibanja računa, da si bo utrdil podporo na tem delu desnice.

Hkrati njemu naklonjeni politični komite Senatni konservativni sklad nabira milijone dolarjev političnih prispevkov od konservativnih volivcev, ki nasprotujejo reformi in ne marajo predsednika Obame. »Ti fantje niso neumni, razumejo volivce. Zato so republikanci tako razkačeni, saj izrabljajo temo in zavajajo konservativce, da bi razširili svoj vpliv in zbrali denar zase,« je delovanje Cruza in njegovega kroga za spletni časnik Daily Beast označil neimenovani republikanski operativec.

Manj kot telefon

Medtem je vlada v torek predstavila nove premije zdravstvenega zavarovanja, ki jih bo vlada ponujala v 36 zveznih državah, ki niso vzpostavile lastnega trga za zdravstveno zavarovanje. Večinoma gre za države, kjer so na oblasti republikanci, ki so zavrnili sodelovanje v Obamovi reformi. V njih bo to vlogo tako prevzela zvezna administracija, ki skuša na milijone Američanov brez zavarovanja, predvsem mladih, prepričati, naj se zavarujejo.

»27-letna ženska bo lahko kakovostno zdravstveno zavarovanje dobila za manj denarja, kot znaša povprečni mesečni račun za telefon,« je v torek v New Yorku dejal predsednik Obama. Po podatkih vlade naj bi srebrni načrt, ki pokriva 70-odstotkov zdravstvenih stroškov za tipičnega potrošnika, v povprečju na državni ravni stal 328 dolarjev. Pri tem bo večina potrošnikov upravičenih do pomoči v obliki davčnega popusta, tako da bo omenjena 27-letnica, če njen zaslužek ne preseže 25.000 dolarjev letno, plačala 45 dolarjev na mesec.