Protest homoseksualcev po Obamovih obljubah

Na washingtonskih ulicah se je zbralo več tisoč protestnikov in borcev za pravice istospolno usmerjenih, ki so od predsednika Baracka Obame zahtevali hitrejše izpolnjevanje obljub.

Objavljeno
12. oktober 2009 11.09
Š. Ro.
Š. Ro.
Washington - Večtisočglava množica je na ulicah Washingtona glasno zahtevala več pravic za homoseksualce.

Protestniki so se sicer zbrali dan po govoru ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je istospolno usmerjenim obljubil več pravic in že napovedal odpravo politike iz leta 1993, s čimer se bodo tudi istospolno usmerjeni lahko svobodno vključili v vojsko. Z razveljavitvijo politike "ne sprašuj, ne povej" bo gejem omogočeno služenje v oboroženih silah, če svoje spolne usmerjenosti ne bodo javno razglašali.

 

Protestniki so sicer glasno zahtevali tudi hitrejšo uveljavljanje istospolne družinske skupnosti.


Čeprav je Obama homoseksualcem dal že kar nekaj obljub, so mu ti očitali, da je pri izpolnjevanju le-teh precej počasen.

 

"Nihče od nas ni svoboden, če niso vsem zagotovljene enake pravice," je menil eden od aktiviston Jason Yanowitz. Protestnik Joel Freedman je bil tudi mnenja, da je "popolnoma neumno", da moški in ženske, ki za državo delajo zelo trdo, zaradi svoje spolne usmerjenosti ne uživajo enakih pravic kot drugi državljani. "To je absurd. Dovolj nam je tega," je še povedal.

 

Od prevzema poslov v Beli hiši je Obama istospolno usmerjenim sicer že zagotovil večje pravice pri zaposlovanju. Vseeno je bil ameriški predsednik doslej pogosto tarča kritik, da ne izpolnjuje vseh obljub, zlasti pri preoblikovanju zakona o istospolnih porokah, ki je doslej močno omejeval pravice homoseksualcem.

 

"Vaše mnenje o tem, da napredek ni prišel dovolj hitro, zelo cenim. Vseeno pa vas pozivam, da ne dvomite v pot, ki smo jo ubrali in cilj, ki ga bomo dosegli," je v govoru pred največjim ameriškim združenjem istospolno usmerjenih Human Rights Campaign poudaril Obama. Po njegovem mnenju si vojska ne bi smela privoščiti, da izgublja ljudi, ki so ustrezno usposobljeni za služenje v oboroženih silah. "Ne smemo kaznovati patriotov, ki so pripravljeni služiti domovini. Veseliti se moramo njihovega poguma in želje, da naredijo korak naprej," je še dejal Obama.