Protest v Beogradu brez incidentov

Srbski nacionalni svet Kosova je pred veleposlaništvom ZDA v Srbiji priredil protestni shod, s katerega so kosovski Srbi in Beograjčani sporočili svetu, da se ne strinjajo z Ahtisaarijevim načrtom o prihodnjem statusu pokrajine.

Objavljeno
27. februar 2007 20.12
Evropski komisar za širitev Olli Rehn
Beograd/Berlin/Dunaj - Srbski nacionalni svet Kosova (SNV) je pred veleposlaništvom ZDA v Srbiji priredil protestni shod, s katerega so kosovski Srbi in Beograjčani sporočili svetu, da je zanje nesprejemljiv načrt o prihodnjem statusu pokrajine, ki ga je pripravil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari. Shod, ki se ga je po mnenju beograjske policije udeležilo približno 40.000 ljudi, je minil brez incidentov.

Beograjski shod naj bi bil končnica protestnih zborovanj, ki jih je SNV s Kosova začel prirejati po razgrnitvi Ahtisaarijevega načrta, prvega v Kosovski Mitrovici 9. februarja, ki se ga je udeležilo več kot 10.000 lokalnih Srbov. Prireditelji so poudarili, da nasprotujejo načrtu posebnega odposlanca ZN zato, ker Kosovo pelje v neodvisnost oziroma ker Srbiji odvzema 15 odstotkov njenega ozemlja.

Poslopje veleposlaništva ZDA, ki ga je med protestnim shodom varovala okrepljena policijska enota, se nahaja v ulici Kneza Miloša, v kateri je sicer še vrsta drugih veleposlaništev in ki so jo lokalne oblasti za to priložnost zaprle za promet. Kot so pojasnili prireditelji, so se za shod pred veleposlaništvom ZDA opredelili zaradi podpore Washingtona oblikovanju neodvisnega Kosova.

Srbski mediji so poročali, da so na beograjski shod prišli številni kosovski Srbi. Kar 106 avtobusov in približno toliko osebnih avtomobilov naj bi zjutraj krenilo s Kosova. Med udeleženci shoda naj bi bili tudi mnogi pregnanci s Kosova, ki živijo v različnih krajih Srbije.

Shod podprle tri srbske parlamentarne stranke

Shod v Beogradu so uradno podprle tri srbske parlamentarne stranke, radikalci (SRS) Tomislava Nikolića, Demokratska stranka Srbije (DSS) premiera Vojislava Koštunice in socialisti (SPS) zdaj že pokojnega Slobodana Miloševića. Demokrati (DS) srbskega predsednika Borisa Tadića so pojasnili, da imajo sicer razumevanje za tiste, ki želijo na tak način izraziti nezadovoljstvo zaradi spornega načrta, vendar so "vso svojo energijo" raje usmerili na zaključne pogovore o statusu Kosova na Dunaju, ki sta jih beograjska in prištinska delegacija začeli 21. februarja.

Delegacijo SNV je pred začetkom protestnega shoda sprejel odpravnik poslov veleposlaništva ZDA Roderick Moore. Kot so poročali beograjski mediji, so mu kosovski Srbi povedali, da je Ahtisaarijev načrt "povsem nesprejemljiv, ker je pristranski". Moore je delegaciji povedal, da Washington podpira načrt posebnega odposlanca ZN kot izhodišče za pogajanja in da se zavzema za popolno varstvo kosovskih Srbov.

Svarilo Rusiji pred blokado resolucije o Kosovu

Evropska unija je v ponedeljek posvarila Rusijo pred blokado resolucije o Kosovu v Varnostnem svetu Združenih narodov, ter opozorila, da bi to lahko zanetilo "kaos in nestabilnost" v regiji. "Če VS ZN ne bo dosegel soglasja o resoluciji, tvegamo kaos in nestabilnost na Balkanu," je v Berlinu opozoril evropski komisar za širitev Olli Rehn ter posvaril pred enostranskimi potezami Rusije, ki ima v VS pravico veta.

Rehn: Ceno bo plačala Evropa, ne Rusija ali ZDA

"Medtem ko Rusija na splošno obsoja enostranske odločitve, pa v tem primeru grozi z vetom v VS ZN, kar je skrajna enostranska poteza," je dejal Rehn v govoru na Bertelsmannovi fundaciji v Berlinu.

"Kot v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja bo Evropa tista, ki bo plačala ceno, ne Rusija ali ZDA. Zato moramo pozvati Rusijo, naj v praksi izvaja to, kar zagovarja, in spoštuje odgovorno večstransko odločanje", je dejal Rehn.

O predlogu posebnega odposlanca Združenih narodov za pogajanja o Kosovu Marttija Ahtisaarija, ki Kosovu ponuja določeno stopnjo samouprave, naj bi VS ZN razpravljal konec marca. Srbija je Ahtisaarijev predlog zavrnila, Moskva pa vztraja, da resolucije ni mogoče sprejeti brez odobritve Beograda.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po predstavitvi Ahtisaarijevega predloga opozoril, da bi kakršnakoli odločitev v smeri neodvisnosti Kosova imela nadvse negativne posledice tako za regijo kot za Evropo v celoti. Rusija, ki ima pravico do veta v VS ZN, je tradicionalna zaveznica Srbije in je že večkrat poudarila, da ne bo podprla nobene rešitve, s katero se ne strinja tudi Beograd.

Beograd na Dunaju vztrajal pri srbski entiteti na Kosovu

Beograjska delegacija je na današnjih pogovorih zahtevala oblikovanje srbske entitete na Kosovu, vendar je delegacija iz Prištine predlog zavrnila, ker meni, da gre za načrt razdelitve pokrajine, poročajo srbski mediji.

Delegaciji sta danes po tridnevnem premoru obravnavali tisti del Ahtisaarijevega načrta, ki opredeljuje decentralizacijo Kosova. To vprašanje je sicer bilo največkrat na dnevnem redu lanskoletnih 14 krogov dunajskih pogovorov, tudi tokrat pa so bile v središču pozornosti pristojnosti novih občin z večinskim srbskim prebivalstvom, njihovo financiranje ter sodelovanje z oblastmi v Beogradu.

Kot so poročali srbski mediji, je član beograjske delegacije Slobodan Samardžić med premorom današnjih pogovorov povedal, da je Ahtisaari v predlogu, ki se nanaša na omenjene občine, pravice Srbov opredelil tako, kot da bi šlo za privilegije, ki so jih vladarji v srednjem veku podeljevali posameznim lokalnim oblastnikom ali skupini prebivalstva in verskim skupnostim. Tovrstne privilegije so vladarji lahko odvzeli, kadar so hoteli, danes pa morajo to biti neodtujljive in z ustavo zajamčene pravice srbskega ljudstva na Kosovu, je še povedal Samardžić.

Ahtisaarijev načrt ima dva dela, splošnega s 14 poglavji in dvanajst dodatkov, v katerih posebni odposlanec ZN podrobno razčlenjuje vse, kar naj bi zadevalo Kosovo z na novo opredeljenim statusom. Delegaciji sta pogovore o splošnem delu načrta začeli 21. februarja, nato pa sta se lotili dodatkov, ki naj bi jih obravnavali in poskušali dopolniti s svojimi predlogi do 2. marca. Delegaciji naj bi se v sredo lotili določil načrta, ki se nanašajo na varstvo verske in kulturne dediščine na Kosovu.

Dunajske pogovore o Kosovu naj bi sklenili 10. marca "na višji ravni". Kot v torkovi izdaji piše beograjski dnevnik Blic, se bosta srečanja takrat udeležila tudi srbski predsednik in premier, Boris Tadić in Vojislav Koštunica, posebni odposlanec ZN pa naj bi v končnem besedilu načrta predlagal "nadzorovano neodvisnost Kosova ".

Posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari je sicer v pogovoru za beograjsko TV postajo B92 pojasnil, da za dosedanji del pogajalskega procesa namerno ni želel v svojem načrtu natančno opredeliti, kakšen bo prihodnji status Kosova. To pa bo storil v dokončnem besedilu, ki bo zagotovo vseboval "ustrezno besedo za status". Kot je še pojasnil, bo dokončno besedilo nato podal tudi Varnostnemu svetu ZN, od katerega pričakuje "enotnost, ko se bo lotil razprave o kosovskem vprašanju".