Protest v Zagrebu zasenčila huliganska »akcija«

Današnji protest veteranskih organizacij na osrednjem zagrebškem Jelačićevem trgu, ki je sicer potekal v znamenju protievropskih in protivladnih parol in govorov, je povsem zasenčilo divjanje mladih huliganov. Policija jih je aretirala 60.

Objavljeno
26. februar 2011 15.57
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb - Huligani so izkoristili miren protest veteranskih organizacij, sicer naklonjenih skrajni desnici, in izzvali hud spopad s policijo na Radićevi ulici, ki od trga vodi proti Banskim dvorom. Na policijo so metali gradbeni material, pri čemer je bilo več poškodovanih.

Novinarje, ki so znašli med policijo in huligani so sicer varovale novinarske izkaznice, kljub temu pa je bil snemalec ene od hrvaških televizijskih postaj poškodovan, policija pa je privedla fotoreporterja agencije AFP, ker se ni želel umakniti s kraja spopada. Policijskih udarcev in udarcev nasilnežev naj bi bilo deležno tudi nekaj drugih novinarjev.

Tako se je tudi danes ponovil četrtkov scenarij, ko so proteste tistih, ki so se povezali preko socialnega omrežja Facebook, izkoristili huligani in izzvali spopad s policijo. Danes se je veteranom namreč na protestu pridružilo tudi nekaj »Facebook« demonstrantov, med katere so se, kakor kaže, znova vtihotapili huligani oziroma nogometni navijači z enim samim ciljem: izzvati nasilje.

Te so poskušali umiriti tudi veterani in vojni poveljnik Vukovarja Branko Borković - Mladi jastreb z besedami, da so policisti njihovi soborci in da naj jih ne napadajo, a ga ti ob žaljivkah niso poslušali. Policisti so se ob pomoči helikopterjev še dve uri po koncu protesta spopadali z manjšimi skupinami huliganov. Po zadnjih podatkih je policija prostost odvzela najmanj 60 osebam, poškodovanih naj bi bilo najmanj 10 ljudi.

Protievropski shod

Veteranski protest pa kljub željam organizatorjev ni pritegnil državljanov. Kljub napovedim o več deset tisoč udeležencih se je na trgu zbralo med 3.500 in 4.000 ljudi, čeprav so nekatere medijske hiše poročale, da se je zbralo okoli 10.000 ljudi. Po pričakovanju je shod potekal po scenariju skrajne desnice, podpora priprtemu veteranu Tihomirju Purdi, ki v BiH čaka na izročitev Srbiji zaradi domnevnega vojnega zločina, je bila le priročen izgovor za napad na oblast, vključno s predsednikom države Ivom Josipovićem.

Šlo je za izrazito protievropski shod, saj so na osrednjih transparentih razglašali sovraštvo do EU. »Rad imam Hrvaško - ne v EU«, »EU=YU« in označevanje Unije s kljukastim križem je bil le del sloganov. Na glavnem transparentu pred tribuno so Tomislava Merčepa označevali za heroja, kljub temu, da je to eden od najbolj okrutnih hrvaških vojnih zločincev. Njegovi privrženci so denimo leta 1991 likvidirali 12-letno deklico Aleksandro Zec in njena starša, znani pa so bili tudi po drugih zločinih nad srbskimi civilisti v Zagrebu, Vukovarju in Pakrački poljani. Na shodu so pozdravili tudi haaškega obtoženca za vojne zločine Anteja Gotovino.

Sile kaosa in nasilja

Večina sporočil je bila namenjena oblasti in politiki, češ, naše sanje ste spremenili v nočno moro, pa da so ropali Hrvaško, medtem ko so se oni borili in da so danes preganjani kot zveri. Nismo se borili za takšno državo in čas je, da rečemo »dovolj!«, je bilo osrednje sporočilo številnih govorcev, ki so oblastnike označili za »notranje sovražnike«.

Pridružil se jim je tudi proustaški pevec Marko Perković-Thompson, ki je imel krajši govor in tudi zapel. »Dajte nam samo eno uro, da tem na oblasti delamo to, kar so delali nam [v srbskih koncentracijskih taboriščih], takoj bodo vrnili nakraden denar in še več,« je med drugim dejal branitelj Stjepan Mačković.

Večina najpomembnejših veteranskih združenj, večinoma so pod nadzorom vladajoče HDZ, se protestom ni pridružila. Premierka Jadranka Kosor, ki je danes ni bilo v Zagrebu, protivladnih protestov ni želela komentirati. Zunanji minister Gordan Jandroković pa je ocenil, da so »problem tisti, ki se skrivajo za veterani in ki želijo izzvati kaos, uničenje in nasilje«. Dodal je, da je to nevarno zaradi vstopa v EU, turizma in gospodarstva, saj »ne potrebujemo slik, podobnih tistih z Bližnjega Vzhoda«. Vstop v EU, je sporočil veteranom, je »pika na i zmage v domovinski vojni«.