Protest zaradi prihodnjega statusa Kosova

Nekaj tisoč udeležencev protestnega shoda v Prištini je izrazilo nezadovoljstvo s predlogom posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova.

Objavljeno
10. februar 2007 20.38
Protestnike so razgnali s solzivcem
Priština - Pripadniki policijskih enot ZN na Kosovu so danes s solzivcem razgnali nekaj tisoč udeležencev protestnega shoda, ki ga je v Prištini priredilo albansko gibanje Samoopredelitev. Gibanje ni zadovoljno s predlogom posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova in meni, da je usklajen z Beogradom.

Na protestnem shodu gibanja Samoopredelitev, ki ga vodi Albin Kurti, se je po poročanju srbskih medijev zbralo približno 3000 kosovskih Albancev, policija pa je uporabila solzivec šele, ko so protestniki prebili barikade in se začeli približevati policijskemu kordonu na osrednjem prištinskem trgu.

Kurti je v četrtek pojasnil, da bodo priredili shod zato, ker Ahtisaarijev predlog ne vsebuje štirih prvin suverenosti Kosova: Kosovu ne zagotavlja sedeža v ZN pa tudi ne lastne vojske ter obrambnega in zunanjega ministrstva. Danes pa so vodilni predstavniki Samoopredelitve predlogu tudi očitali, da je usklajen z Beogradom, ker ne omenja popolne neodvisnosti Kosova.

Gibanje Samoopredelitev (Vetvendosje) je svojo dejavnost okrepilo v zadnjih treh letih, ko je pred sedežema civilne in vojaške mednarodne misije v Prištini (UNMIK in KFOR) priredilo vrsto protestnih shodov. Gibanje šteje obe misiji za "okupatorski", vseskozi pa je nasprotovalo pogajanjem o statusu Kosova z Beogradom.

Kurti je nekdanji vodja prištinskih študentov iz časov pred vojno, ko so na Kosovu prirejali množične demonstracije proti režimu v Beogradu. Pozornost širše javnosti je ponovno vzbudil več let kasneje, ko so ga srbske oblasti aprila 1999 aretirale in ga kot pripadnika Osvobodilne vojske Kosova (OVK) obsodile na 15 let zapora. Na prostost so ga izpustile decembra 2001, ko se je vrnil na Kosovo.

Udeležencev današnjega shoda je bilo sicer trikrat manj kot na podobnem protestnem shodu, ki so ga v petek priredili lokalni Srbi v Kosovski Mitrovici. Srbska skupnost na Kosovu ni zadovoljna s predlogom posebnega odposlanca ZN zato, ker naj bi šlo za "protisrbski načrt Ahtisaarija in albanskih mentorjev, ki predvideva razbitje Srbije".

Kosovski Srbi sicer načrtujejo velik protestni shod 27. februarja pred poslopjem ameriškega veleposlaništva v Beogradu, na katerega naj bi povabili Srbe s Kosova ter "vse tiste, ki podpirajo ozemeljsko celovitost Srbije in njeno ustavo".