Protesti izraz kritike ruski vladi

V središču Moskve se je zbralo okoli 3000 kritikov politike ruske vlade, ki so protestirali proti socialni nepravičnosti v državi. Opozicijski voditelji opozarjajo na prevlado predsednika Vladimirja Putina

Objavljeno
31. marec 2007 19.00
rusija, protesti, drugačna rusija
Moskva - V središču Moskve se je danes zbralo okoli 3000 kritikov politike ruske vlade, ki so protestirali proti socialni nepravičnosti v državi. Po podatkih oblasti se je protestov udeležilo okoli 1500 demonstrantov, ki jih je po nekaterih podatkih nadzorovalo okoli 5000 policistov. Slednji so med protesti aretirali člana prepovedane Nacionalno-boljševistične stranke.

Napovedali že nove proteste

Privrženci Stranke mladih in Združene državljanske fronte opozicijskega voditelja in nekdanjega svetovnega šahovskega prvaka Garija Kasparova so se najprej zbrali na Puškinovem trgu, pod budnim očesom policije pa so se pomaknili do Rdečega trga. Gibanje Drugačna Rusija je medtem za 14. april že napovedalo nove proteste.

Ruska opozicija je proteste organizirala že pred tednom dni, takrat v mestu Nižni Novgorod, protivladni protestni shod, za katerega organizatorji niso imeli dovoljenja, pa je takrat razgnala policija, ki je ob tem aretirala več deset nasprotnikov vladajočega režima.

Opozicijski voditelji, med njimi nekdanji ruski premier Mihael Kasjanov in Kasparov, sicer opozarjajo na prevlado predsednika Vladimirja Putina in njegove vladajoče stranke Združene Rusije v ruskem političnem življenju. Poleg tega tožijo tudi, da se pred decembrskimi parlamentarnimi in marčnimi predsedniškimi volitvami soočajo z nenehnim nadlegovanjem oblasti in pogostimi aretacijami.