Protesti kmetov na Kitajskem

Več tisoč prebivalcev se je pridružilo dvesto 
demonstrantom, ki so odšli na ulice, da bi se uprli odvzemu zemljišč.

Objavljeno
23. september 2011 19.43
Posodobljeno
23. september 2011 19.49
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – V pokrajini Guangdong na jugu Kitajske so v mesto Lufeng poslali več sto pripadnikov posebnih enot, da bi umirili nerede, ki so že začeli spominjati na vojno. Več tisoč prebivalcev se je pridružilo približno dvesto demonstrantom, ki so v sredo odšli na ulice, da bi se uprli odvzemu zemljišč. Protestni pohod se je tako spremenil v spopad. V uradnem poročilu so zapisali, da je bilo ranjenih več kot deset policistov in uničenih šest policijskih vozil. Prebivalci Lufenga trdijo, da je ranjenih tudi približno toliko demonstrantov, nekatere so menda celo ubili.

Krajevni prebivalci so se najprej zbrali pred stavbo partijskega odbora v vasi Wukan (vas je uradno del Lufenga), ker so izvedeli, da je partijski sekretar Xue Chang prodal nekaj hektarov zemlje investicijski družbi Country Garden, in sicer za več kot milijardo juanov (150 milijonov dolarjev). Ko so prispeli tudi predstavniki mestne oblasti, so podprli partijske funkcionarje, to pa je vaščane še bolj razjezilo.

Na Kitajskem je lastnica zemlje država, kmetje jo lahko le obdelujejo. Veliko kapitala, pridobljenega s sivo ekonomijo, vložijo v nepremičnine, zato je odvzem zemlje kmetom običajen pojav. Čeprav je višina odškodnine predpisana in mora biti enaka tržni ceni zemljišča, na katerem stoji nepremičnina, se znajo partijski funkcionarji izogniti pravilom in plačajo precej nižji znesek. »Odškodnini osemkrat olupijo kožo,« pravi kmet iz okolice Pekinga. Tudi njemu so odvzeli zemljo, ko so gradili nov letališki terminal. »Vsak sloj pomeni pol manj denarja!« Zaradi sporov zaradi zemlje so se ljudje že večkrat uprli, in čeprav poskuša osrednja vlada omejiti gradnjo, je korupcija na lokalni ravni močnejša od kakršnega koli zakona. Kmetom za kvadratni meter njive namenijo približno sto juanov odškodnine, nato pa stanovanjski ali poslovni prostor, ki ga zgradijo na tem zemljišču, prodajo za vsaj 10.000 juanov, zato se je takšnemu poslu težko upreti.

Prebivalci so počasi začeli izgubljati potrpljenje, zato poskušajo funkcionarji in vlagatelji tovrstne dogovore prikrivati, dokler se prebivalci ne izselijo. Tudi tokrat pravzaprav nihče ne ve, kaj so se dogovorili s podjetjem, ki bo tu nekaj gradilo, zato so se kmetje še bolj razjezili.

»Sem samo navadna kmetica, politika me ne zanima,« je povedala neka krajevna prebivalka, katere mož je na sezonskem delu v pokrajinskem glavnem mestu Kantonu. »Vendar ne dovolim, da se tako vedejo do mene. Jemljejo mi zemljo in nam grenijo življenje.«

To so bili že drugi neredi v Guangdongu v zadnjih treh mesecih. Junija so sezonski delavci zažgali stavbo krajevne oblasti v mestu Zengcheng, ker so varnostniki na tla podrli nosečnico, ki je na ulici prodajala hrano. Partijski sekretar Wang Yang bo imel velike težave, ko bo poskušal ohraniti stabilnost v eni izmed najrazvitejših kitajskih pokrajin. To bo pravzaprav pomemben politični preizkus za tega partijskega funkcionarja, ki se bo na naslednjem partijskem kongresu oktobra 2012 poskušal prebiti med najpomembnejše ljudi v državi. Prav zato se je tako ostro odzval na proteste. Potem ko so demonstranti s palicami in opekami razbili okna na stavbi partijskega odbora v Wukanu, so se na ulicah pojavili oboroženi policisti s pendreki in drugo opremo. Danes je na ulicah vladal mir, poln nervoze, vendar so nerede le preprečili.