Protesti ob zaprisegi nove avstrijske vlade

Današnjo zaprisego avstrijske vlade velike koalicije, ki jo vodi kancler Alfred Gusenbauer, so že pospremili prvi protesti, saj se je v središču Dunaja zbralo okoli 2000 protestnikov.

Objavljeno
11. januar 2007 14.25
Vodja avstrijske velike koalicije Alfred Gusenbauer
Dunaj - Pred avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem je danes na Dunaju zaprisegla nova avstrijska vlada pod vodstvom kanclerja Alfreda Gusenbauerja, sicer predsednika avstrijskih socialdemokratov (SPÖ). Novi vladi je Fischer ob zaprisegi zaželel, da se bo zmogla ustrezno odzvati tako na pohvale kot na graje. Današnjo zaprisego vlade velike koalicije so že pospremili prvi protesti, saj se je v središču Dunaja zbralo okoli 2000 protestnikov.

Še pred zaprisego so se prvi protestniki že navsezgodaj zjutraj zbrali pred stanovanjem novega kanclerja in protestirali proti koncesijam, na katere je pristal SPÖ med dolgotrajnimi koalicijskimi pogajanji v korist ljudske stranke (ÖVP).

Zaprisega potekala slovesno in nemoteno

SPÖ je v predvolilnem boju med drugim obljubljal, da bo odpravil univerzitetne šolnine in odstopil od pogodbe za nakup 18 bojnih letal erufighter. A na koalicijskih pogajanjih, ki so trajala skoraj tri mesece, so socialdemokrati z Gusenbauerjem na čelu pristali, da bodo ohranili 363 evrov šolnine za študente na semester, kar je osupnilo predvsem mlade socialdemokrate in študentske organizacije. Današnji protesti potekajo večinoma mirno, s posamičnimi metanji jajc. Za varnost skrbi okoli 300 policistov.

V novi vladi bo vključno s kanclerjem 14 ministrov in šest državnih sekretarjev. Še pred zaprisego so člani avstrijske vlade podpisali koalicijsko pogodbo, novi avstrijski kancler Gusenbauer in namestnik kanclerja Wilhelm Molterer pa sta predsedniku države izročila primerek pogodbe. Slovesnost v Hofburgu je potekala slovesno in dejansko nemoteno. Nova avstrijska rdeče-črna vlada naj bi se danes sestala na prvi seji, ob koncu slovesnosti pa bo dosedanji kancler Wolfgang Schüssel svojemu nasledniku predal posle. V parlamentu bo svoj vladni program Gusenbauerjeva vlada predstavila prihodnji torek.

Rdeče-črna vladna koalicija v parlamentu z več kot dvotretjinsko podporo

Ministri socialdemokratske stranke (SPÖ) v novi avstrijski vladi so obrambni minister Norbert Darabos, pravosodna ministrica Maria Berger , minister za infrastrukturo Werner Fayman, ministrica za izobraževanje in kulturo Claudia Schmied, ministrica za žensko politiko Doris Bures in minister za socialne zadeve Erwin Buchinger.

Iz ljudske stranke (ÖVP) odhajajočega Wolfganga Schüssla bo namestnik kanclerja in finančni minister Molterer. Zunanja ministrica ostaja Ursula Plassnik, vodenje ministrstev bosta obdržala tudi minister za gospodarstvo Martin Bartenstein in minister za kmetijstvo in okolje Josef Pröll. Guenther Platter bo notranji minister, novi avstrijski minister za znanost bo Johannes Hahn, nova ministrica za zdravje pa Andrea Kdolsky.

Rdeče-črna vladna koalicija bo imela v parlamentu več kot dvotretjinsko podporo. SPÖ je na volitvah 1. oktobra lani dobila 35,34 odstotka glasov in s tem 68 poslancev, ÖVP pa 34,33 odstotka in 66 poslancev, kar pomeni, da od skupno 183 poslancev v nationalratu iz vladnega tabora prihaja 134 poslancev.