Protesti Palestincev se nadaljujejo

Protesti Palestincev so se zaradi obnovitvenih del ob vznožju Tempeljskega griča v Jeruzalemu nadaljevali tudi danes.

Objavljeno
10. februar 2007 15.17
Protesti Palestincev ne jenjajo
Jeruzalem - Ob vznožju Tempeljskega griča v Jeruzalemu so se danes nadaljevali protesti palestinske mladine zaradi gradbenih del na novi dostopni poti do mošeje al Aksa, ki velja za enega od treh najbolj svetih muslimanskih krajev. Po besedah očividcev so mladi moški s kamni obmetavali izraelsko policijo in napadli avtobus kanadskih turistov.

Palestinski mladoletniki so na ulicah vzhodnega Jeruzalema danes zažigali smetnjake in izraelske zastave ter kamenjali izraelske policiste. Protestniki so napadli tudi policijsko postajo na vzhodu mesta, policija pa je odgovorila s solzivcem. Po besedah predstavnika policije Šmuela Ben Rubija ni bil med napadom nihče poškodovan, po njegovih pričakovanjih pa se bodo protesti še nadaljevali.

Do današnjih protestov je prišlo po petkovem nasilju, ko je več sto jeznih muslimanskih vernikov na policijo metalo kamenje in steklenice, policija pa je odgovorila s solzivcem, pri čemer je bilo poškodovanih več kot 30 ljudi.

Po mnenju muslimanskih voditeljev izraelska gradbena dela ogrožajo sveti muslimanski kraj, izraelske oblasti pa pojasnjujejo, da želijo z gradbenimi deli obnoviti več stoletij staro pot do mesta, kjer stoji muslimansko svetišče. Pot, ki je bila delno uničena v snežnem viharju pred tremi leti, bodo izraelski gradbeniki zamenjali z novo pešpotjo. Izraelske oblasti so sicer zagotovile, da dela ne bodo povzročila škode na mošeji.