Protesti v Applovi tovarni

Sindikati pravijo, da protestira od 3000 do 4000 delavcev. Foxcon je proteste zanikal.

Objavljeno
06. oktober 2012 11.11
Posodobljeno
06. oktober 2012 11.44
China Foxconn
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Delovni sindikati so, po poročanju mednarodnih tiskovnih agencij, sporočili, da od 3000 do 4000 kitajskih delavcev v tovarnah, ki proizvaja Applove izdelke, protestira zaradi povečanega nadzora nad kvaliteto dela. Najbolj pa naj bi jih razjezilo to, da morajo delati med državnimi počitnicami.

Foxcon, ki za Apple na Kitajskem proizvaja iphone, je proteste, ki naj bi po besedah sindikatov ohromili delovne procese v tovarni, zanikal. 

Foxconn v Taiyuanu zaposluje 79.000 delavcev in menedžerji trdijo, da so pogoji dela in življenja v tovarni daleč nad kitajskim povprečjem. Sicer pa so to trdili tudi o svoji podružnici v Shenzhenu, kjer je več delavcev naredilo samomor.

Kot je za Delo poročala dopisnica iz Pekinga pa so v ponedeljek v tovarni, v kateri sestavljajo Applove izdelke, proizvodne trakove ustavili zaradi nemirov, v katerih je bilo resno poškodovanih štirideset delavcev, »določeno število posameznikov« pa so, kot so pisali kitajski mediji, priprli.

Ali v tej podružnici Foxconna izdelujejo iphone 5, je Applova skrivnost, se je pa pred kratkim izvedelo, da prav v tem obratu izdelujejo ohišja za nove mobitele. Obveščevalci, zbrani v neuradni skupini, ki so jo poimenovali Mac govorice, so po vsem tem sklepali, da bodo najnovejšo Applovo uspešnico sestavljali prav v Taiyuanu, glavnem mestu pokrajine Shanxi.