Protesti v Bahreinu, Jemnu in Jordaniji se nadaljujejo

Potem ko na ulicah bahreinske prestolnice Manama v torek potekali najmnožičnejši protesti doslej, so danes iz tamkajšnjih zaporov izpustili 23 šiitskih zapornikov, ki so bili obtoženi povezav s terorizmom. V Jemnu so medtem privrženci predsednika streljali na protestnike in dva ubili. K novim protestom pozivajo tudi v Jordaniji.

Objavljeno
23. februar 2011 14.10
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Manama/Sana/Peking/Aman - Bahreinski kralj Hamad Ben Isa Al-Halifa je v torek odredil izpustitev 23 šiitskih zapornikov in prenehanje sodnega pregona dveh opozicijskih voditeljev. Oktobra lani so bili obtoženi zaradi suma ustanavljanja nezakonite organizacije, ki podpira in financira terorizem, zato jim je grozilo sojenje. Opozicijska voditelja Hasan Mašajma, vodja radikalne šiitske skupine Hak,in Said al Šihabi živita v Londonu, zato nista v zaporu, piše slovenska tiskovna agencija STA.

Izpustitev zapornikov je sicer odgovor kralja Al-Halife na zahteve protestnikov, ki se v množičnem številu zbirajo na ulicah in zahtevajo daljnosežne demokratične reforme, vzpostavitev ustavne monarhije in odstop sedanje vlade. V torek se je na najmnožičnejših protestih doslej na trgu Biser v prestolnici Manama zbralo več deset tisoč ljudi in zahtevalo padec režima. Protestniki kljub izpustitvi šiitskih zapornikov na trgu Biser vztrajajo tudi danes.

V Sani streljali na protestnike

V jemenski prestolnici Sana so medtem po navedbah očividcev privrženci predsednika Alija Abdulaha Saleha v torek streljali na mirne protestnike in pri tem ubili dva študenta, 11 pa so jih ranili. V torek se je po pisanju STA več tisoč protestnikov znova podalo tudi na ulice južnega mesta Aden in zahtevalo predsednikov odstop. Medtem je predsednik Saleh, ki je na oblasti že 32 let, ponovil, da ne bo odstopil, svoje nasprotnike pa je obtožil, da podžigajo demonstracije.

Tudi jemenska opozicija vnovič poziva k protestom

Na proteste pa se pripravljajo tudi v Jordaniji. Močna islamska opozicija je pozvala k protestom, ki so jih poimenovali "dan jeze", zgodili pa naj bi se v petek. V preteklih tednih so islamisti sicer omejili svojo udeležbo na protestih, potem ko je kralj Abdulah II. napovedal reforme in začetek dialoga. A ker islamisti na ta dialog niso bili povabljeni, sedaj napovedujejo nove velike proteste.