Protesti v Prištini minili brez incidentov

Shod, ki ga je v središču Prištine organiziralo gibanje za samostojnost Kosova Samoodločba je minil brez večjih izgredov. Udeleženci so zahtevali tudi izpustitev priprtega vodje gibanja.

Objavljeno
03. marec 2007 18.27
Priština - Gibanje Samoodločba je v kosovski prestolnici brez incidentov končalo protestni shod, ki ga je ponovno organiziralo zaradi nasprotovanja predlogu o prihodnjem statusu Kosova, katerega avtor je posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari.

Kot je napovedalo, je gibanje, ki ga vodi nekdanji vodja kosovskih študentov Albin Kurti, priredilo protestni shod po glavnih prištinskih ulicah. Shod je minil brez incidentov, čeprav so ga nadzorovale okrepljene enote lokalne policije ter veliko število pripadnikov mednarodnih sil.

Gibanje je sicer v petek sporočilo, da bo današnji shod potekal mirno le, če ne bo policijskega kordona kot 10. februarja, ko so se demonstracije sprevrgle v nerede, ki so terjali dve smrtni žrtvi in več kot 80 ranjenih. Protestniki, ki jih je bilo približno 3000, so takrat prebili barikade in se začeli približevati policijskemu kordonu na osrednjem prištinskem trgu, zaradi česar je policija uporabila solzivec in tudi gumijaste naboje.

Kot so poročlali srbski medsiji naj bi danes za trenutek postalo napeto le, ko so pripadniki policije naredili kordon in tako poskušali preprečiti mimohod protestnikov mimo poslopja misije ZN na Kosovu (UNMIK). Policija je na zahtevo vodstva gibanja Samoodločba kordon umaknila.

Udeleženci protesta so vzklikali zahteve po izpustitvi voditelja gibanja Samoodločba Kurtija iz pripora. Kurtija je policija s še trinajstimi drugimi osebami priprla med protestnim shodom 10. februarja. Lokalno sodišče je Kurtiju kasneje odredilo enomesečni pripor, tožilstvo pa je proti njemu podalo obtožnico, v kateri ga bremeni kršitve štirih določil kazenskega zakonika, vključno s pozivanjem k uporu in ogrožanjem varnosti pripadnikov mednarodnih policijskih sil.