Protesti v Tuniziji: najmanj štirje mrtvi

Danes so v Tuniziji ponovno izbruhnili protivladni protesti, v katerih je na jugu države umrl en človek. V severozahodnem mestu Kef pa so protestniki zanetili požar na sedežu policije, umrla naj bi dva človeka, posredovati pa je morala tudi vojska.

Objavljeno
06. februar 2011 09.34
Ti. Kr., delo.si; Ne. Š., delo.si
Ti. Kr., delo.si; Ne. Š., delo.si
Tunis - V južnem mestu Kebili je po poročanju tunizijske tiskovne agencije TAP mlajši moški umrl, potem ko ga je med spopadi z varnostnimi silami v glavo zadela posoda solzivca. Varnostne sile naj bi posredovale, potem ko je skupina mladeničev skušala napasti in zažgati sedež narodne garde, piše STA.

Vojska je posredovala tudi v severozahodnem mestu Kef, kjer so protestniki zanetili požar na tamkajšnji policijski postaji, pred tem pa naj bi s postaje odnesli dokumente in policijsko opremo. Po navedbah notranjega ministrstva naj bi bila v današnjih nemirih v Kefu med 13 ranjenimi tudi dva policista.

Policija je v omenjenem mestu že dan poprej streljala na skupino protestnikov, ki so zahtevali odstop vodje policije v mestu zaradi domnevnih zlorab položaja. Ubiti so bili najmanj štirje ljudje. Med protesti naj bi vodja policije udaril neko žensko, to pa je sprožilo oster odziv demonstrantov, ki so začeli na policijo metati kamenje in molotovke, piše STA. Policija je na napad odgovorila s streljanjem, pri čemer so ubili ubiti štirje ljudje, dva na kraju samem in dva kasneje za posledicami poškodb. To je bil najhujši incident v Tuniziji po padcu režima predsednika Zina el Abdina Ben Alija, ki je 14. januarja po več tednih protestov zapustil državo.

Kot še poroča STA, je prehodna tunizijska vlada ob novih protestih proti ostankom starega režima danes naredila korak na poti do ukinitve nekdanje vladajoče stranke. Notranji minister Fahrat Rajhi je namreč napovedal ustavitev dejavnosti stranke osovraženega nekdanjega tunizijskega predsednika Zina el Abdina Ben Alija.