Protesti zajeli tudi armensko prestolnico

V armenski prestolnici Erevan se je danes zbralo več kot 10.000 privržencev opozicije, ki so zahtevali odstop vlade predsednika Serža Sarkisiana ter takojšnje predsedniške in parlamentarne volitve. Do protestov sicer prihaja ob tretji obletnici krvavih neredov, ki so izbruhnili po predsedniških volitvah in v katerih je bilo ubitih deset ljudi.

Objavljeno
01. marec 2011 20.01
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Erevan - »Pripravljeni smo na dialog z oblastmi. Vendar samo o eni zadevi - takojšnji izvedbi predsedniških in parlamentarnih volitev,« je po pisanju slovenske tiskovne agencije STA vodja opozicije, sicer nekdanji predsednik Levon Ter-Petrosian.

Protestniki so zahtevali tudi kaznovanje odgovornih za krvavo zatrtje protestov po spornih predsedniških volitvah leta 2008. Tedaj je v spopadih s policijo umrlo deset ljudi, vključno z dvema policistoma, oblasti pa so razglasile izredne razmere in na ulice poslale vojsko.

Ter-Petrosian je zdaj zahteval mednarodno preiskavo dogodkov, hkrati pa tudi izpustitev vseh političnih zapornikov - tistih aktivistov, ki so jih zaprli zaradi sodelovanja v protestih. Vodstvo države je še obtožil, da skuša pod preprogo pomesti resnico o tem, kaj se je dejansko dogajalo med neredi in kdo je odgovoren za nasilje, ki je izbruhnilo.

Žrtve neredov izpred treh let so sicer počastili tudi v armenskem parlamentu. Predsednik parlamenta Hovik Abrahamian je krvave nerede označil za tragične dogodke, še piše STA.