Protestnike v Zagrebu ustavila policijska zapora

»Lopovi!« je bilo danes slišati iz ust približno 200 protestnikov, ki so se zbrali v središču Zagreba. Policija je Markov trg, kamor so bili namenjeni, dobro zaščitila. Tiste, ki so ograjo poskušali preskočiti, je potisnila v marico.

Objavljeno
22. februar 2011 15.16
Mo. Z., Ma. Ja., delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., delo.si
Zagreb - V bližini zagrebškega Markovega trga, kamor so organizatorji prek socialnega omrežja Facebook pozivali protestnike, so se že v jutranjih urah namestili policisti. Prišli so z maricami, okrog trga pa so postavili železne ograje.

Okoli 200 protestnikov se je ob 13. uri zbralo na Trgu Bana Jelačića in se od tam odpravilo proti Markovemu trgu. »Lopovi, lopovi!«, »Jaco, odidi!«, »Podkupnine in korupcije - hrvaška policija!«, »Tu so ovce, kje so pastirji?« je bilo slišati iz njihovih ust. Nekaj protestnikov je poskušalo preplezati zaščitno ograjo, zato so jih po pisanju hrvaških medijev policisti nemudoma strpali v kombije in odpeljali na policijsko postajo. Med priprtimi je tudi 26-letni organizator protesta Ivan Pernar. Protest se je zaključil okoli 15. ure, ko so se protestniki razšli, policisti pa so umaknili barikade.

Po vzoru protestnikov s severa Afrike in Bližnjega vzhoda so pred tem na spletu krožili pozivi k revoluciji na Hrvaškem. Organizatorji so prek Facebooka in elektronske pošte pozvali k protestom, katerih cilj je zrušiti »nesposobno vlado, saj ta ne predstavlja ljudstva, z zakoni otežuje življenje državljana in ker zaradi nje Hrvaška iz dneva v dan tone vse globlje«.

»Čakajo nas črne limuzine, marice in barikade, a pripravljeni smo na vse, tudi na aretacijo!« je za hrvaški Index nekaj ur pred začetkom protestov povedal organizator. »Ta vlada ni legitimna. Volitve so dobili s pomočjo denarja iz črnih fondov. Okradli so ljudi in jih zmanipulirali z njihovim lastnim denarjem. Na volitvah so glasovali tudi mrtvi,« je naštel nekaj razlogov za proteste. »Vlada ne uživa nobene podpore. Brezposelnost in dolgovi so edini gospodarski kazalci ki rastejo. Rušenje te skorumpirane vlade je edina rešitev, ki nam je ostala,« je dodal in nove proteste napovedal za četrtek.

Zbrali več kot 60.000 podpisov za odstop vlade

Hrvaški laburisti - stranka dela so na današnji novinarski konferenci v Zagrebu sporočili, da so zbrali 61.621 podpisov za odstop vlade premierke Jadranke Kosor. Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik laburistov Dragutin Lesar, je bila to prva tovrstna politična akcija po hrvaški osamosvojitvi. »Za nas je to isto, kot da bi se na Trgu bana Jelačića ali na Markovem trgu zbralo 61 tisoč ljudi, ki zahtevajo odstop vlade,« je dejal. Zbrane podpise bodo po poročanju hrvaške HRT premierki Kosorjevi predali v četrtek.