Protestniki pred Wall Streetom se bodo peš podali v Washington

Pripadniki gibanja Zasedimo Wall Street bodo proteste nadaljevali pred kongresom in Belo hišo.

Objavljeno
09. november 2011 08.59
Posodobljeno
09. november 2011 09.15
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

New York - Pripadniki gibanja Okupiraj Wall Street se bodo danes opoldne po krajevnem času iz newyorškega parka Zuccotti peš odpravili na 380 kilometrov dolgo pot proti prestolnici ZDA Washingtonu, kamor bodo predvidoma prispeli do 22. novembra, poroča STA. Naslednji dan bodo protestirali pred kongresom in Belo hišo.

Na pohodu, ki spominja na podobne pod vodstvom borca za državljanske pravice Martina Luhtra Kinga mlajšega v 60. letih prejšnjega stoletja, bo uvodoma sodelovalo okrog ducat newyorških protestnikov, spotoma pa se jim bodo za nekaj časa pridružili drugi podporniki gibanja. Spali bodo v šotorih ali v domovih podpornikov.

Namen pohoda je opozoriti na 23. november, ko se izteče rok za kongresno komisijo republikancev in demokratov za identificiranje 1200 milijard dolarjev proračunskih prihrankov v naslednjih desetih letih. Delo komisije poteka v znamenju prepirov med demokrati in republikanci. Slednji bi radi le krčili porabo, demokrati pa želijo ob tem tudi povišati davke za bogate Američane.

Pohodniki bodo na dan prehodili povprečno 32 kilometrov, hodili bodo od devete ure zjutraj do pete ure popoldne, sledile bodo debate ali prireditve. Hodili bodo po lokalnih cestah in avtocestah, kjer je to dovoljeno, zato so pohod poimenovali "Zasedimo avtocesto".

V Washingtonu jih bodo 22. novembra zvečer pričakali pripadniki gibanja "Zasedimo Washington", naslednji dan pa bodo protesti pred sedežema zakonodajne in izvršne oblasti.