V Kirgiziji razveljavili nedeljske parlamentarne volitve

Protestniki v Kirgiziji zasedli parlament in vladna poslopja. Iz zapora so osvobodili nekdanjega predsednika Atambajeva.

Objavljeno
06. oktober 2020 08.59
Posodobljeno
06. oktober 2020 19.35
Protivladni protestniki nasprotujejo izidu nedeljskih parlamentarnih volitev. FOTO: Vjačeslav Oseledko/AFP
STA
STA
Po nedeljskih parlamentarnih volitvah, ki jih je volilna komisija razveljavila, in demonstracijah, med katerimi so protestniki zasedli parlament in predsednikov urad, sta danes odstopila kirgizistanski premier Kubatbek Koronov in predsednik parlamenta Dastan Žumabekov. Parlament je za novega premierja potrdil Sadirja Žaparova.

Žaparov, ki so ga protestniki v ponedeljek izpustili iz zapora, je bil za premierja izvoljen na izredni seji parlamenta, ki je potekala v hotelu, saj so parlamentarno zgradbo zasedli protestniki. 

Protesti so izbruhnili v ponedeljek zvečer po objavah, da so bile na nedeljskih parlamentarnih volitvah množične prevare. Tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je opozorila na verodostojne očitke o kupovanju glasov.

Protesti so se sprva začeli mirno. Do večera se je zbralo od 5000 do 6000 protestnikov. Nato pa so izbruhnili spopadi s policijo. Ta jih je več ur poskušala razgnati s šok granatami, vodnimi topovi in solzivcem. V spopadih je bilo po navedbah zdravstvenega ministrstva poškodovanih okoli 590 ljudi, en človek je umrl.

Danes je protestnikom uspelo vdreti v parlament, kjer ima prostore tudi predsednik Sorunbaj Šenbekov. Po navedbah enega od protestnikov niso naleteli na odpor. Prav tako ne, ko so osvobodili priprtega nekdanjega predsednika Almazbeka Atambajeva, ki je Kirgizistan vodil med letoma 2011 in 2017 ter je bil od lani v priporu zaradi obtožb o korupciji, ki so prišle na dan med osebnim sporom z Šenbekovom.

Voditelji protestnikov so se tudi razglasili za začasne voditelje države in začeli prevzemati vladne položaje, še navaja ruska tiskovna agencija Tass. Predsednik države Sorunbaj Šenbekov je sicer medtem sporočil, da ima razmere pod nadzorom, da pa je varnostnim silam naročil, naj ne prelivajo krvi. Kirgiška vlada pa je sporočila, da nadaljuje delo v posebnem režimu. »Specializirane državne strukture delajo za zagotavljanje javne varnosti in reda,« so zapisali na vladi.