Protestniki v Sarajevu zahtevajo osvoboditev Jovana Divjaka

Približno pet tisoč ljudi je danes v Sarajevu na mirnih protestih zahtevalo osvoboditev Jovana Divjaka, enega najbolj priljubljenih branilcev Sarajeva med vojno v BiH. Nekdanjega generala BiH so včeraj na Dunaju priprli na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisala Srbija.

Objavljeno
05. marec 2011 17.27
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Sarajevo - Protesti so se začeli pred avstrijskim veleposlaništvom in nadaljevali pred poslopjem predsedstva BiH in parlamenta. Pri tem so protestniki vzklikali, da priprtemu Jovanu Divjaku stojijo ob strani, in nosili transparente z napisi "Jovan, ljudstvo je s teboj" in "Vsi smo mi Jovan", piše STA.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Beta, protestniki zbirajo podpise pod peticijo, v kateri pozivajo k takojšnji izpustitvi Divjaka iz zapora, izročili pa jo bodo avstrijskim oblastem.

Kor smo poročali, je avstrijski preiskovalni sodnik za Divjaka v petek odredil štirinajstdnevni pripor. V tem času bi preučili dokumentacijo Srbije, ali obstajajo zadostni dokazi za izročitev. Te Srbija sicer ni zahtevala. BiH pa je izročitev nekdanjega generala BiH zahtevala v petek, saj želijo osebam, ki so obtožene vojnih zločinov v BiH, tam tudi soditi.

Protest je organizirala skupina "Vsi na ulice" na Facebooku, ki je organizirala tudi petkove proteste v Sarajevu, na katerih se je zbralo več sto ljudi, navaja STA.

Jovana Divjaka srbske oblasti obtožujejo vojnega zločina nad pripadniki jugoslovanske vojske v Sarajevu leta 1992. V napadu na jugoslovanske vojake, ki so se umikali iz Sarajeva, je bilo ubitih več častnikov, vojakov in civilistov.