Proti novi gripi z vrečami za trupla

Kanadska ministrica za zdravje Leona Aglukkaq je naročil preiskavo, potem ko so v rezervate kanadskih staroselcev kot del zalog za spopadanje z novo gripo poslali vreče za trupla.

Objavljeno
18. september 2009 16.56
Ma. J.
Ma. J.
Ottawa - Kanadska ministrica za zdravje Leona Aglukkaq je naročila preiskavo, potem ko so v rezervate kanadskih staroselcev kot del zalog za spopadanje z novo gripo poslali vreče za trupla.

Vreče za trupla so dostavili v skupnosti v provinci Manitoba, ki jih je pred meseci prizadel izbruh nove gripe. Vodje skupnosti so sporočili, da so nad dogodkom „zgroženi".

Kanadsko ministrstvo za zdravje se je že opravičilo in sporočilo, da so vreče poslali le kot rutinsko obnovo zalog, ministrica pa je dejala, da je dejanje kanadskega oddelka za zdravje nesprejemljivo, brezčutno in žaljivo. „Kot ministrica za zdravje in staroselka sem užaljena," je povedala.

Predstojnik enega izmed rezervatov Ron Evans pa je dejal, da ga je zelo vznemirilo in prestrašilo veliko število vreč, saj je mislil, da so strokovnjaki napovedali veliko število žrtev. V Kanadi je zaradi nove gripe sicer umrlo 76 ljudi.