Proti Sanaderju vložili še šesto obtožnico

Nekdanji hrvaški premier je menda za 650 milijonov kun oškodoval hrvaško elektrogospodarstvo.

Objavljeno
13. september 2013 16.54
Croatia Corruption Trial
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Zagreb − Hrvaško tožilstvo je vložilo novo, šesto obtožnico proti nekdanjemu hrvaškem premieru in predsedniku HDZ, Ivu Sanaderju, piše Slovenska tiskovna agencija. Sanader je menda za 650 milijonov kun (87 milijonov evrov) oškodoval hrvaško elektrogospodarstvo (Hep), ker je od uprave zahteval, naj prodajajo poceni elektriko šibeniškemu TLM in mostarskemu Aluminiju.

Tožilstvo v Zagrebu je sicer zaradi prodaje poceni elektrike TLM in Aluminiju januarja lani že vložilo obtožnico proti nekdanjemu predsedniku uprave Hepa Ivanu Mravaku.

Med preiskavo, ki je trajala leto in pol, so ugotovili, da je Mravak Aluminiju med letoma 2007 in 2010 prodajal poceni elektriko, obenem pa so bili v Hepu prisiljeni povečati uvoz elektrike, ki so jo na trgu plačali po občutno višjih cenah, kot so jo prodajali Aluminiju. Mravak naj bi to storil po Sanaderjevem naročilu.

Poleg Mravaka sta obtožena tudi njegov nekdanji svetovalec Ivan Kapular, sicer upokojeni general hrvaške vojske, ter bivši član nadzornega odbora Hepa Zdenko Jurčić, dodaja STA.

Sanaderja so v tem primeru zaslišali februarja lani, ko je zatrdil, da gre za politični pregon. Kot je takrat pojasnil, je »šlo za odločitve njegove vlade, kakršne so sprejemale tudi prejšnje hrvaške vlade, tudi v času socialistične republike Hrvaške, da bi pomagale določenim podjetjem«.

Omenil je primer ladjedelnic, ki so jim pomagali neposredno iz proračuna. »Nekaterim smo pomagali s poceni elektriko. V primerih Aluminija in TLM obstaja politični vidik, ki ga ni mogoče zanemariti,« je takrat izjavil nekdanji premier.

Sanaderjevi odvetniki so ocenili, da tožilstvo kriminalizira politične odločitve hrvaške vlade premiera Sanaderja.

Hrvaški mediji po pisanju STA sicer ugibajo, da bo sodišče združilo obtožnici proti Mravaku, Kapularju in Juričiću s tisto proti nekdanjemu predsedniku vlade.

To pa sicer ni edini proces proti Sanaderju. Za prihodnji teden je napovedana odločitev o utemeljenosti obtožnice proti njemu in Mravaku zaradi prodaje poceni elektrike podjetju Dioki.

Proti nekdanjemu hrvaškemu premieru ob tem že potekata sojenji v korupcijskih primerih Fimi-media in Planinska, v primerih Hypo banka in Ina-Mol pa je bil na prvi stopnji že obsojen na deset let zapora, še piše STA.