Proti varčevalnim ukrepom tudi Ukrajinci

Pred poslopjem parlamenta v Kijevu je proti varčevalnim ukrepom vlade protestiralo več kot 2000 ljudi.

Objavljeno
03. november 2011 15.01
Posodobljeno
03. november 2011 15.07
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Kijev - Med jeznimi protestniki, ki nasprotujejo krčenju socialnih ugodnosti in denarne pomoči, so bili številni mali podjetniki in vojni veterani. Protestniki so skušali na silo vstopiti v zgradbo parlamenta, vendar jim je policija to po pisanju Slovenske tiskovne agencije preprečila.

Protestniki so podrli zaščitno kovinsko ograjo pred parlamentom in skušali vstopiti v poslopje. Pri tem so se spopadli s policijo, ki je njihovo namero preprečila. Eden od policistov je bil pri tem poškodovan. Nihče od protestnikov ni bil priprt.

Današnji protest je zadnji v vrsti protestov v zadnjih mesecih proti vladi premiera Mikole Azarova ter njeni socialni in gospodarski politiki.

Tudi v vzhodnoukrajinskem mestu Doneck se je pred uradom guvernerja na protestih danes zbralo več kot tisoč ljudi, piše STA.

V Kijevu se te dni mudi delegacija Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bo odločala o tem, ali naj sprosti posojilo Ukrajini v višini 15 milijard dolarjev. Pogajanja med stranema so zastala, saj je ukrajinska vlada preveč zadržana pri uresničevanju nepriljubljenih varčevalnih ukrepov.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je v sredo na seji vlade ostro kritiziral premiera Azarova in nekatere predstavnike vlade, ki naj bi se premalo posvečali gospodarskemu položaju Ukrajincev. Janukovič naj bi tudi razmišljal o nekaterih zamenjavah v vladi, ki bi jih lahko objavil v prihodnjih dneh.