Protiameriški protesti se širijo

Najhuje je bilo danes v Jemnu, kjer so bili v spopadih s policijo ubiti štirje protestniki, 34 je ranjenih.

Objavljeno
13. september 2012 23.55
YEMEN-UNREST-US-FILM-PROTEST
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Sana − Po Bližnjem vzhodu in Severni Afriki se še naprej širijo protesti zaradi ameriškega nizkoproračunskega filma neznanega avtorja Nedolžnost muslimanov, ki na žaljiv način prikazuje preroka Mohameda.

Najhuje je bilo danes v Jemnu, kjer so protestniki za kratek čas vdrli na ameriško veleposlaništvo in zažgali ameriško zastavo, nakar so jih razgnale varnostne sile. Med spopadi, ki so sledili, je policija proti protestnikom uporabila solzivec in prave naboje, pri čemer so bili ubiti štirje protestniki, 34 je ranjenih, med njimi osem huje.

Spopadi so se do večera umirili. State Department je tako sporočil, da je osebje na varnem, Bela hiša pa je zagotovila, da počne vse, kar je v njeni moči, da bi tako tudi ostalo. Poleg tega je jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi obljubil, da njegova vlada na bo tolerirala nasilja, odprl pa je tudi preiskavo naskoka na veleposlaništvo.

Do nasilnih protestov v Sani je sicer prišlo le dan potem, ko so bili v libijskem mestu Bengazi ubiti štirje Američani, med njimi tudi veleposlanik, in dva dni potem, ko so protestniki napadli ameriško veleposlaništvo v Kairu.

Pred njim je bilo nemirno tudi danes. Protesti zaradi filma se v egiptovski prestolnici namreč nadaljevali že tretji dan. Policije je uporabila solzivec in se spopadla z množico, ki je vanje metala kamenje in steklenice. V nemirih je bilo doslej ranjenih 30 ljudi, med njimi nekaj policistov.

Protesti so potekali tudi v nekaterih drugih arabskih in muslimanskih državah, med drugim v Maroku, Sudanu in Tuniziji.