Protiraketnega ščita v Evropi ne bo

ZDA bodo opustile načrt o postavitvi protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem. Odločitev je posledica dodatnega pregleda načrtov, ki so pokazali, da Iran rakete dolgega dometa ne razvija tako hitro, kot so sprva ocenili.

Objavljeno
17. september 2009 10.10
Načrtovani protiraketni ščit naj bi ZDA ščitil pred možnostjo jedrskega napada sovražnih držav
Ti. Kr./Mo.B.
Ti. Kr./Mo.B.
Washington - ZDA bodo opustile plan o postavitvi protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem. Omenjena sprememba je posledica ponovnega pregleda ameriških obrambnih načrtov.

ZDA so, še s predhodnim predsednikom Georgeom W. Bushem, avgusta letos podpisale pogodbo s Poljsko o postavitvi protiraketnega ščita in s Češko, kjer naj bi postavili radarsko postajo. Ta dogovor naj bi bil izpeljan do leta 2012, protiraketni ščiti pa naj bi obvarovali ZDA in Evropo pred potencialnimi napadi Iraka ali drugih držav.

Wall Street Journal
je po sporočilu uradnega Washingtona zapisal: "ZDA so osnovale svojo odločitev o postavitvi protiraketnega ščita na podlagi razvoja iranskega vojaškega programa, vendar razvoj raket dolgega dometa ni stekel tako hitro, kot so sprva ocenili, kar pomeni, da se je grožnja pred potencialnim napadom zmanjšala."

Močneje in pametneje

Predsednik Barack Obama je dejal, da je bila sprememba nujna za pripravo obrambnega sistema, ki bi bil najbolj usmerjen v grožnje, s katerimi se soočajo. Ta trenutek mora biti po njegovem mnenju strategija odzivna na kratko- in srednjeročne projekte, katerih tarča bi lahko bila Evropa.

Nov pristop bo, kot poudarja Obama, pomenil „močnejšo, pametnejšo in hitrejšo obrambo" ZDA ter zavezniških sil Evrope.

Ta odločitev oznanja veliko spremembo zunanje politike Amerike, ki bi lahko imela posledice v odnosu z Evropo, Rusijo in Iranom. Rusija, ki je prvotno napovedan ščit močno kritizirala, je novico že pohvalila. Kljub temu pa je Obama še enkrat poudaril, da je bilo prvotno neodobravanje Rusije „popolnomo neutemeljeno".

Odločitev je pohvalil tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen.

Spremenjena strategija pa je bila že deležna tudi kritik. John Bolton iz administracije nekdanjega predsednika Busha je dejal, da je odločitev „nedvoumno slaba". Ob tem je dodal, da to pomeni "odtujitev pomembnega obrambnega mehanizma za grožnje s strani Irana in nekaterih ostalih držav ne samo za ZDA temveč tudi za Evropo".

Medvedjev ceni "odgovorno potezo" Obame

Ruski predsednik Dmitri Medvedjev je odločitev administracije ameriškega predsednika označil za "odgovorno potezo". Spomnil je, da sta z Obamo o vprašanju zmanjšanja raketnega oboroževanja govorila letos v Londonu in Moskvi in da sta se dogovorila, da si bosta skupaj prizadevala za zmanjšanje te nevarnosti. "Cenim odgovorno potezo ameriškega predsednika v smeri uresničitve našega dogovora. Pripravljen sem na nadaljevanje dialoga," je dodal.

Podpora s strani Merklove in Browna

Odločitev Obame je pozdravila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Menim, da je ta današnja odločitev znak upanja, da bi lahko presegli težave z Rusijo," je dejala.

Ameriškega predsednika je podprl tudi britanski premier Gordon Brown. "Neširjenje (jedrskega orožja) ostaja zelo visoka prioriteta za Veliko Britanijo," je še dodal.