Protiraketni ščit sedaj sredstvo povezovanja

Zveza NATO je Rusiji ponudila možnost sodelovanja pri izgradnji protiraketnega ščita, saj naj bi imele obe strani na tem področju "bogate izkušnje". Rusija se je v zameno odpovedala postavitvi raket v okolici mesta Kaliningrad.

Objavljeno
19. september 2009 10.59
Da. O.
Da. O.
Bruselj - Zveza NATO je Rusiji ponudila možnost sodelovanja pri izgradnji protiraketnega ščita, ki je v preteklosti dodobra zaostril odnose med Rusijo in ZDA. Kot je znano, so se ZDA odločile, da ščita ne postavijo v Evropi, saj Iran razvija medcelinske rakete počasneje, kot so sprva ocenili.

Nov predlog o sodelovanja zveze NATO in Rusije je predstavil tiskovni predstavnik NATA Anders Fogh Rasmussen. "Moramo razmisliti tudi o sodelovanju Rusije in zveze NATO, saj imamo na področju gradnje protiraketnega ščita bogate izkušnje", je pojasnil Rasmussen. Ob tem je odločitev ZDA, da ne postavijo ščita v Evropi označil za "pozitiven korak naprej".

Kot pišejo britanski mediji, so Rusi predlog pozdravili s prijateljsko gesto, saj je Dmitrij Rogozin že napovedal, da se bo Rusija sedaj odpovedala načrtovani postavitvi raket dolgega dosega v okolici mesta Kaliningrad.


Vseeno pa bodo ZDA skušale obdržati svoj vpliv v tem delu Evrope, saj je ameriški obrambni minister Robert Gates Češki obljubil okrepljeno sodelovanje na varnostnem področju. Prav Češka naj bi namreč "gostila" protiraketni ščit, vendar je novi ameriški predsednik Barack Obama pričel z "novo politko" do zaščite ZDA in posledično gradnje protiraketnega ščita.