Protivojno razpoloženi vojak oproščen

Vojaško sodišče je razveljavilo sodni proces proti poročniku Ehrenu Watadi, ki se ni odzval ukazu za odhod v Irak saj meni, da je vojna v nasprotju z mednarodnim in ameriškim pravom.

Objavljeno
08. februar 2007 13.26
Neposlušni poročnik Ehren Watada
Seattle - Vojaško sodišče v oporišču Fort Lewis v ameriški zvezni državi Washington je v sredo razveljavilo sodni proces proti 28-letnemu poročniku Ehrenu Watadi, ki se ni odzval ukazu za odhod v Irak, ker meni, da je vojna v nasprotju z mednarodnim in ameriškim pravom. Watada se sicer s tem še ni rešil težav, saj namerava vojaško tožilstvo ponovno vložiti obtožnico, nov proces pa se bo začel 12. marca.

Vojaški sodnik, polkovnik John Head, je postavil pod vprašaj podpis obtoženca pod dokument tožilstva o dejstvih primera, ki sta si ga obramba in tožilstvo razlagali po svoje. Tožilstvo je utemeljevalo, da je Watada priznal, da je bila njegova dolžnost, da gre s svojimi tovariši v Irak. Obtoženec pa je trdil, da je priznal le dejstvo, da ni šel v Irak, ne pa tudi, da je bil odhod njegova dolžnost.

Watada je zavrnil napotitev v Irak junija lani, ker je prepričan, da je vojna nezakonita. Kasneje se je udeleževal protivojnih demonstracij in izrekel precej krepkih na račun vojne in administracije predsednika Georgea Busha.

Tožilstvo je zaradi podpisa Watade pod dokument odstopilo od dveh točk obtožnice, zaradi preostalih točk obtožnic pa mu v primeru obsodbe grozijo štiri leta v zaporu.