Prva dama Rdečih Kmerov od jutri na prostosti

Sodišče je odločilo, da Ieng Tirith zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposobna za sojenje.

Objavljeno
13. september 2012 16.46
Posodobljeno
13. september 2012 17.26
CAMBODIA-ROUGE/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Phnom Penh − Posebno sodišče Kambodže in Združenih narodov je danes odredilo izpustitev Ieng Tirith, prve dame zloglasnega režima Rdečih Kmerov, ki so nad kamboškim prebivalstvom s trdo roko vladali med letoma 1975 in 1979.

Če se tožilstvo na odločitev sodišča ne bo pritožilo, bodo Ieng Tirith na prostost izpustili jutri. Kot je poudarilo sodišče, njena skorajšnja izpustitev na prostost ne pomeni, da so odločili o njeni krivdi ali nedolžnosti, niti zaradi tega proti njej ne umikajo obtožb.

Sodišče je v obrazložitvi svoje odločitve sporočilo, da zdravstveno stanje 80-letne obtoženke sojenja preprosto ne omogoča. Ieng Tirith namreč boleha za »progresivno degenerativno boleznijo«, najverjetneje alzheimerjevo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodišče namerava vsako leto preučiti možnost, ali bi lahko napredek v zdravstvu omogočil, da bi ji sodili, v vmesnem času pa obtoženka ne bo smela zapustiti države ali ohranjati stikov z ostalimi obtoženimi, z izjemo svojega moža.

Temu − nekdanjemu zunanjemu ministru režima Iengu Saryju − namreč še vedno sodijo skupaj z ideologom zloglasnega režima in namestnikom leta 1998 umrlega voditelja Pol Pota, Nuonom Cheo, in nekdanjim voditeljem Kambodže Khieujem Samphanom. Obtožence, ki so jih aretirali leta 2007, potem ko so desetletja živeli na prostosti, obtožujejo vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu, genocida, mučenja in verskega preganjanja.

Hud udarec za preživele in sorodnike žrtev režima

Današnja odločitev sodišča je precej pretresla preživele in sorodnike žrtev režima, ki so jo označili za presenetljivo in nepravično. Poleg tega je poskrbela za še en madež na ugledu sodišča, ki je sicer ključnega pomena za celjenje ran, čeprav mnogi opozarjajo na njegov počasen napredek. Problematično je tudi vmešavanje vlade, v kateri sedijo številni člani nekdanjega režima, v delo sodišča.