Prva dama Rdečih Kmerov ostaja v priporu

Tožilstvo se strinja, da 80-letno Ieng Tirith izpustijo iz pripora, a meni, da njena prostost ne sme biti brezpogojna.

Objavljeno
14. september 2012 15.06
Posodobljeno
14. september 2012 16.20
CAMBODIA-UN-TRIAL-GENOCIDE-RELEASE-HEALTH-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Phnom Penh − Tožilstvo je posebno sodišče Kambodže in Združenih narodov pozvalo, naj Ieng Tirith, nekdanji prvi dami zloglasnega režima Rdečih Kmerov, ki bi jo morali danes izpustiti na prostost, zaplenijo potni list.

Sodišče je včeraj odločilo, da bodo nekdanjo visoko članico Rdečih Kmerov, ki so nad kamboškim prebivalstvom s trdo roko vladali med letoma 1975 in 1979, na prostost izpustili, ker njeno zdravstveno stanje sojenja preprosto ne omogoča. Kot so pojasnili, Ieng Tirith namreč boleha za »progresivno degenerativno boleznijo«, najverjetneje alzheimerjevo.

Izpustitev je bila predvidena za danes, a prošnja tožilstva, ki jo mora sodišče proučiti, jo bo prestavila najmanj za nekaj dni. Tožilstvo se sicer strinja, da 80-letno obtoženko izpustijo iz pripora, a meni, da njena prostost ne sme biti brezpogojna. V mislih bi morali imeti dejavnike kot so narodna sprava in stabilnost, pravica, javni red in varnost, je prepričano tožilstvo, ki je poleg zaplembe potnega lista sodišču predlagalo še nekaj ukrepov, in sicer da Ieng Tirith ne sme stopiti v stik s pričami ali obtoženimi - z izjemo moža -, da je na voljo za vsakotedenske varnostne preglede oblasti in da jo vsake pol leta pregleda zdravnik.

Ieng Tirith je bila obtožena skupaj z možem, Iengom Saryjem, nekdanjim zunanjim ministrom režima ter ideologom zloglasnega režima in namestnikom leta 1998 umrlega voditelja Pol Pota, Nuonom Cheo, in nekdanjim voditeljem Kambodže Khieujem Samphanom. Četverico, ki so jih aretirali leta 2007, potem ko so desetletja živeli na prostosti, obtožujejo vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu, genocida, mučenja in verskega preganjanja.

Rdeči Kmeri so oblast v Kambodži prevzeli aprila 1975. Prepovedal so vero, šolanje in valuto. V želji, da bi oblikovali komunistično utopijo, so izpraznili mesta, njihove prebivalce pa zasužnjili in prisilili, da delajo na skupnih kmetijah. Odgovorni so za enega najhujših zločinov 20. stoletja. Njihov režim je namreč med letoma 1975 in 1979 s stradanjem, prekomernim delom, mučenjem in usmrtitvami izbrisal skoraj četrtino kamboškega prebivalstva, pri čemer je bil osrednji aparat režima zapor Tuol Sleng, od koder so na »polja smrti« odpeljali na tisoče zapornikov, ki se od tam niso vrnili. Ko je vietnamska vojska ob podpori nekdanjih članov režima naposled vdrla v deželo in strmoglavila Rdeče Kmere, je bilo ubitih ali izstradanih že okoli dva milijona ljudi.

Danes 80-letna Ieng Thirith je bila najbolj vplivna ženska zloglasnega režima - včasih so jo opisovali celo kot prvo damo Rdečih Kmerov. Bila je soproga zunanjega ministra in ministrica za socialne zadeve, zato raziskovalci menijo, da je odgovorna za drastično spremembo v kamboškem življenju. Tudi po propadu režima je ostala njegova goreča zagovornica.